Nils Johan Semb og Kjetil Siem (Foto: Varfjell, Fredrik/Scanpix)
Nils Johan Semb og Kjetil Siem (Foto: Varfjell, Fredrik/Scanpix)

Vil ha hilseplikt i norsk fotball

Norge kan bli et foregangsland i Fair Play. En samarbeidsavtale mellom Norges Fotballforbund og Nobels Fredssenter skal skape holdnings- og adferdsendringer i fotballen.

- Det er ingen som er flinkere til å drive integrering enn fotballen! Det arbeidet som gjøres i forbund, kretser og klubber i norsk fotball er uvurderlig og et svært viktig ledd i integreringsarbeidet som gjøres, sa Anniken Huitfeldt, ifølge fotball.no.

Det var i forbindelse med NFF og Nobels «handshake for peace» at lovordene kom fra kulturministeren. Samarbeidsavtalen betyr blant annet:

  • I forbindelse med kamper skal kapteinene hilse på hverandre og dommeren i midtsirkelen før avspark. Et TV-team vil formidle lyd og bilde inne på banen.
  • Kapteinene takker hverandre og dommeren for kampen gjennom «Handshake for Peace» etter kampslutt.
  • NFF ønsker – og jobber nå med – at bare kapteinen får konferere med dommer under kamp. Gult eller rødt kort er sanksjonsmuligheter og straff for brudd på dette.

Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, er hovedarkitekten bak samarbeidsavtalen. Han håper at samarbeidet også skal inspirere internasjonalt.

– «Handshake for Peace» kan gjøre Norge til et foregangsland innen Fair Play. Det skal være en påminnelse, men ikke noe press. Jeg registrerer for øvrig at Franz Beckenbauer akkurat har tatt til orde for mer Fair Play og hyppigere håndtrykk i fotballen, sier Siem til NTB.

Han understreker at landslagskaptein Brede Hangeland og «vikarkaptein» Mohammed «Moa» Abdellaoue uttrykker begeistring for tiltaket og samarbeidet. (@NTB)