Porto spillerne jubler for seriemesterskapet etter kampen mot Benfica. Benfica slukket lyset og satte på vanningsanlegget for å hindre feiringen. (Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA/Afp)
Porto spillerne jubler for seriemesterskapet etter kampen mot Benfica. Benfica slukket lyset og satte på vanningsanlegget for å hindre feiringen. (Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA/Afp)

Karadas om O Clássico: – Spillerbussen ble bombardert av egg og steiner

Rekordjevnt før storoppgjøret mellom Benfica og Porto fredag kveld.

Se kampen på TV 2 Sport 1 og tv2sumo.no fredag kl. 21.15

Porto og Benfica følger hverandre som skygger i Liga ZON Sagres. Før storoppgjøret i den 21 serierunden ligger de helt likt på toppen av tabellen med 49 poeng.

Begge lagene har vunnet 15 kamper, begge lagene har spilt fire kamper uavgjort og begge lagene har tapt en kamp.

Liga Sagres i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Til alt overmål har begge lagene scoret 47 mål. Forrige oppgjør ende for øvrig 2-2. Det eneste som skiller lagene er at Benfica har sluppet inn tre mål mer enn sine blå erkerivaler.

– Det har ikke vært så jevnt mellom de to lagene på 20 år, sier TV 2s Kasper Wikestad som skal kommentere kampen.

Sjupoengskamp
Vi kan med andre ord vente oss en høydramatisk og jevn batalje på Estadio da Luz når kampen sparkes igang 21.15. En kamp som vil få stor betydning i innspurten av den portugisiske serien.

Det er nemlig innbyrdes oppgjør som avgjør hvem av lagene som kommer øverst på tabellen. Taperen i dag må derfor ha mer poeng enn dagens vinner ved sesongslutt om de vil vinne serien. De kan ikke belage seg på en bedre målforskjell.

– Dette er i realiteten en sjupoengskamp. De som vinner får tre poeng, men de som taper er i realiteten fire poeng bak, forklarer Wikestad.

Les også: Sjekk fredagens fotballrykter: – Er dette fotball-Europas mest ettertraktede mann?

I fjor avgjorde Porto serien på Benficas hjemmebane, hvorpå Benficas banemannskap svarte med å slukke lysene og skru på sprinkleranlegget. Det stoppet ikke Porto-spillerene fra å feire.

Se de elleville bildene fra feiringen i fjor i videovinduet øverst i saken.

Les også: Her gjør Benfica alt for å spolere Portos seiersfest

De røde fra hovedstaden er nok særdeles lystne på å ta skalpen på de regjerende seriemestrene, og skaffe seg et forsprang før serieinnspurten.

– Porto vant alt forrige sesong, inkludert en 5-0 seier mot Benfica pluss at de vant ligagullet på dagens kamperana, sier kommentatoren.

Det ventes 60 000 tilskuere til klassikeren i den portugisiske ligaen, og Wikestad hevder kampen er blant de største kampene i verden.

– Den portugisiske ligaen er bedre enn mange tror, og disse lagene er i tillegg en klasse for seg. Benfica har vist i Champions League i år at portugisisk fotball er å regne med.

Les også: Se rykende ferskt FC Football: Englands yngste «Sir» returnerer

– Ekstremt hat
Azar Karadas ble i 2004 hentet til Benfica fra Rosenborg. Oppholdet i Benfica begynte bra, og han fikk med seg par av de viktige kampene mot Porto.

– Jeg husker kampene veldig godt. De er noe helt spesielt og ikke lett å glemme. Man finner ikke maken, sier Karadas til tv2.no.

– Slik situasjonen er nå, med lagene a poeng og så får de denne kampen på toppen av det hele, så blir kveldens oppgjør noe helt for seg seg selv, fortsetter nordfjordingen.

Azar Karadas jubler med Geovanni etter Benfica-mål mot Porto. (Foto: NICOLAS ASFOURI/AFP)
Azar Karadas jubler med Geovanni etter Benfica-mål mot Porto. (Foto: NICOLAS ASFOURI/AFP)

Benfica og Porto er de mest suksessrike lagene i portugisisk fotball. Benfica har vunnet serien flest ganger (32), mens Porto står med 25 etter fjorårets seriemesterskap. Dette har ført til en intens rivalisering mellom de to supportergrupperingene.

På 2000-talet har Porto dominert toppdivisjonen og vunnet syv seriemesterskap, i tillegg til at de også har gått til topps i den gjeveste klubbturneringen i Europa Champions League. Benfica har bare vunnet to ganger i det nye millenniet, blant annet første sesongen Karadas ikledde seg den røde trøyen.

– Det er et ekstremt hat mellom supporterne, et ekte hatoppgjør. Når vi ankom ble spillerbussen bombardert av egg og steiner. Bortesupporterne blir fraktet med en stor politieskorte, og det er generelt høy sikkerhet. Kampen betyr alt der nede, sier Karadas som tror man kunne fylt stadion som tar 60 000 mennesker tre-fire ganger uten problem til denne kampen.

o classico Benfica Porto Karadas Wikestad
o classico Benfica Porto Karadas Wikestad

30-åringen sier at han er merket av årene i Lisboa og hjertet banker ekstra hardt for Benfica i kampen.

– Jeg håper selvfølgelig at Benfica vinner kampen, men Porto har et godt lag, som er bedre enn hva man kanskje trodde tidligere i sesongen når de lå et stykke bak Benfica på tabellen.

– Det er to offensive lag, med spillere med fantastiske individuelle kvaliteter, så det blir nok en underholdende kamp, sier nordmannen som skal benke seg foran TV-skjermen til dagens kamp.

Totalt stoppet Karadas på fire mål og 27 kamper for Lisboa-klubben, og forlot klubben i 2007 etter flere låneopphold. Nå spiller han for Kasimpasa i tyrkisk førstedivisjon.

Morgendagens stjerner

Fredag kveld er det to kamper det er mulig å se på TV, en av de er Blackpool-Hull, den andre er Ó Classico.

Kasper Wikestad mener at det å se storkampen er noe alle fotballinteresserte burde gjøre. Da får de seg ett overblikk over hva som kommer til fotball-Europa i tiden som kommer.

– Den portugisiske ligaen leverer mange spillere videre til større ligaer. På disse to lagene får vi se mange spillere som vil prege europeisk fotball i tiden som kommer, og som er helt kjente navn om et år eller to.

Spillere som Benficas Nicolás Gaitán og Portos James Rodriguez er blitt kraftig linket til store klubber i Europa.

Les også: Sjekk mandagens fotballrykter: Dette kan bli Uniteds «nye Ronaldo»

Spesielt Manchester United-linkede Rodriguez gjør Wikestad oppspilt, men Wikestad går ikke med på sammenligningen med Cristiano Ronaldo.

– Rodriguez er et fantastisk talent, som jeg har enorm sans for. En av de mest spennende spillerne i hele Europa. Han har teknikk, rykk og skudd i toppklasse, sier Wikestad om spilleren som har scoret ti mål på 16 kamper denne sesongen.

Det gjenstår ti seriekamper i den portugisiske serien, og Braga er også med i tetkampen, bare tre poeng bak de to gigantene.

– Jeg håper Braga kan gi Benfica og Porto kamp hele veien inn, sier Kasper Wikestad.

Se kampen på TV 2 Sport 1 og tv2sumo.no fredag kl. 21.15