KONTRASTER: Sibirkulde, rekordvarme, og både det dobbelte og halvparten av normale nedbørsmengder.  (Foto: Kjersti Narmo / Anne Langnes / Elisabeth Jacobsen)
KONTRASTER: Sibirkulde, rekordvarme, og både det dobbelte og halvparten av normale nedbørsmengder. (Foto: Kjersti Narmo / Anne Langnes / Elisabeth Jacobsen)

Februar – kontrastenes måned

Februar 2012 var en kontrastfylt måned, som startet med bitende kulde fra Sibir og avsluttet med sommertemperaturer.

I begynnelsen av februar var temperaturene nærmest snudd på hodet. Fastlandet fikk Sibirkulde, mens Svalbard fikk den varmeste februar noen gang registrert.

Mot slutten av måneden ble det uvanlig mildt i Sør-Norge, med over 16 varmegrader flere steder.

Ekstremkulde og rekordvarme

De ti første dagene av februar sendte et høytrykk over Russland kald luft inn over Skandinavia og Mellom-Europa. Kaldest i Sør-Norge var Folldal i Hedmark, med hele 38 kuldegrader den 3. februar.

VÅR: På tirsdag var det 16 grader og sommervarme på Hove. (Foto: Anne Langnes)
VÅR: På tirsdag var det 16 grader og sommervarme på Hove. (Foto: Anne Langnes)
Månedens kaldeste temperatur ble målt i Kautokeino den 7. februar, med minus 39,7 grader. Samme dagen ble det målt 7,4 varmegrader i Ålesund, altså en temperaturforskjell på 47 grader!

Den 8. februar ble det målt 7 varmegrader på Longyearbyen på Svalbard, den høyeste februartemperaturen som har blitt målt i Longyearbyen siden målingene startet for nesten 100 år siden. Her var det mild og fuktig luft fra Nord-Atlanteren som forårsaket rekordvarmen.

Les: Beinkulden i Europa fortsetter

Mildværet ankommer Sør-Norge

VÅR: Våren har kommet til Larvik. (Foto: Elisabeth Jacobsen)
VÅR: Våren har kommet til Larvik. (Foto: Elisabeth Jacobsen)
Fra 12. februar var det stort sett slutt på vinterkulden. Lavtrykk fra vest dominerte resten av måneden, og medførte av Sør-Norge fikk for det meste sterke vestlige vinder og mildvær.

Vestlandet fikk mye nedbør, flere steder mer enn det dobbelte av det som er vanlig for februar. Østafjells hadde de litt le for de vestlige vindene, og fikk mindre enn halvparten av normal nedbør. Igjen var det store kontraster, med kun fem millimeter nedbør i Kongsberg, mot 511 millimeter i Samnanger i Hordaland.

Les: Parkeringsanlegg under vann i Bergen

Vårens inntog

maanedsgrafikken_feb12
maanedsgrafikken_feb12
Øst- og Sørlandet fikk skikkelig vårvær de to siste februardagene. Sol og fønvind gjorde at mange steder satt nye temperaturrekorder for februar, med over 15 varmegrader.

Varmest ble det i Landvik innenfor Grimstad, med utrolige 16,9 grader den 28. februar.

Les: Februar setter varmerekorder

Mildeste februar

Middeltemperaturen for februar ble en til to grader over det normale i stort sett hele landet, til tross for den kalde starten.

I Longyearbyen var middeltemperaturen hele 10,6 grader over det normale, og kun Finnmark stakk seg ut med nær normale temperaturer.

Med en fin og solfylt helg i vente nå i begynnelsen av mars kommer våren snart for alvor.

Les: Det regner på Svalbard

Slik var februar 2011: Februar med et blaff av vår
Slik var februar 2010: Uvanlig tørt og kaldt i februar
Slik var februar 2009: Brrrr for en februar
Slik var februar 2008: Mild februar i sør