MÅ SVARE: Styreleder OUS, Stener Kvinnsland, adm. direktør Helse Sør Øst, Bente Mikkelsen, Helse  og omsorgsminister Anne Grete Strøm Erichsen, tidl. adm. direktør ved OUS, Siri Hatlen og nåværende adm. direktør ved OUS, Bjørn Erikstein.  (Foto: Scanpix (TV 2 montasje))
MÅ SVARE: Styreleder OUS, Stener Kvinnsland, adm. direktør Helse Sør Øst, Bente Mikkelsen, Helse og omsorgsminister Anne Grete Strøm Erichsen, tidl. adm. direktør ved OUS, Siri Hatlen og nåværende adm. direktør ved OUS, Bjørn Erikstein. (Foto: Scanpix (TV 2 montasje))

Helsetoppene svarer for sykehusproblemene

TV 2s avsløring om triksing med ventelister blir tema under kontrollhøringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er det åpen høring om omstillingen ved Oslo universitetssykehus i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Torsdagens avsløring om triksing med ventelistene er ett av temaene som vil bli tatt opp.

BAKGRUNN: Ulovlig triksing med ventelister på Oslo-sykehus

– Dette er helt uhørt. Vi har en pasientrettighetslov som skal følges, og det er ikke slik at sykehusene kan komme unna ved å prioritere ressurssterke pasienter foran andre pasienter. Helsevesenet er basert på at det er diagnostisering og alvorlighetsgrad som skal avgjøre hvilken plass du får i køen – ikke om du tar en ekstra telefon til sykehuset og klager på at fristen er brutt, sier komitéleder Anders Anundsen til TV 2.

LES OGSÅ: Pasientombud mener ventelistejukset er en skandale

Oslo universitetssykehus (OUS) skal spare 800 millioner kroner i år og nesten 1000 årsverk skal bort. TV 2 har i gjentatte reportasjer fortalt om den vanskelige situasjonen ved sykehuset.

LES OGSÅ: Dette er dine rettigheter i pasientkøen

MÅ SVARE: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på plass før fredagens høring på Stortinget om situasjonen ved Oslo Universitetssykehus. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
MÅ SVARE: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på plass før fredagens høring på Stortinget om situasjonen ved Oslo Universitetssykehus. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Tillitsvalgte, administrerende direktør Bjørn Erikstein ved sykehuset, administrerende direktør i Helse Sør-Øst Bente Mikkelsen og statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen er bare noen av dem som må svare for seg under den omfattende høringen som etter planen skal vare helt til klokken 15.45.

– Komiteen har valgt å konsentrere seg om tre forhold: Det ene er IKT og klinisk arbeidsflate, som gikk i vasken i fjor, det andre er pasientsikkerhet og det tredje er statsrådens ansvar og styring under denne prosessen, som har ført til at det er veldig stort frustrasjonsnivå på Oslo universitetssykehus, sier Anundsen.

LES OGSÅ: Frykter hun er forbigått i sykehuskø

Her kan du se hele programmet for den åpne høringen om omstillingen ved Oslo universitetssykehus.