Kulefisk (Foto: Wikimedia Commons/)
Kulefisk (Foto: Wikimedia Commons/)
Kulefisk (Foto: Wikimedia Commons Commons/)
Kulefisk (Foto: Wikimedia Commons Commons/)

Delikatessefisk drepte to i Thailand

«Fugu»-fisken er ekstremt giftig, men serveres som en delikatesse av mesterkokker i Japan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den ser kanskje morsom og harmløs ut, men kulefisken, eller «Fugu» som japanerne kaller den for, er ikke til å spøke med.

To fiskere drept

Mandag denne uken krevde fisken to nye menneskeliv da burmesiske fiskere valgte å spise en svartstripet «Fugu» på vei inn fra fiske til byen Sattahip, øst i Thailand.

Samtidig måtte seks av de andre besetningsmedlemmene på sykehus, hvorav én av dem ble alvorlig rammet og ligger i koma, skriver Pattaya One.

Det er uklart hva som fikk fiskerne til å spise den svært giftige fisken.

Les også: Disse artene har du aldri sett før

Ekstremt giftig

«Fugu» er nemlig blant de giftigste skapningene på jorden.

Fiskens indre organer, særlig leveren og eggene, inneholder giftstoffet tetrodotoxin. Det finnes ingen motgift mot stoffet, som ifølge National Geographic er 1200 ganger så giftig som det kjente giftstoffet cyanid.

Det skal kun ett halvt milligram med tetrodotoxin til for å drepe et menneske på 75 kilo, og hver fisk inneholder nok gift til å ta livet av 30 voksne mennesker.

Måten giften dreper på er heller ikke særlig barmhjertig. Dersom man får i seg en tilstrekkelig dose, vil hele kroppen bli lammet. Man vil ikke få puste, men hjernen vil fungere helt som normalt. Dermed vil man ved full bevissthet oppleve at man gradvis kveles.

Les også: Trodde han var forkjølet – hadde larve i nesen

Delikatesse

Til tross for dette er fisken høyt verdsatt i Japan. «Fugu» blir sett på som en delikatesse og et statussymbol for de rike.

Det er imidlertid ikke enkelt å tilberede fisken. Kun spesialtrente kokker har lov til å tilberede fisken. Det tar flere år før man blir en sertifisert Fugu-kokk.

Ifølge BBC er en del av eksamen at kokken selv må spise fisken han har tilberedt.

Sultne middagsgjester må likevel spise på eget ansvar. Risikoen for at kokkene kan gjøre feil er til stede, men tilhører sjeldenhetene.

Fugu (Foto: Wikimedia Commons/)
Fugu (Foto: Wikimedia Commons/)

Ifølge Wikipedia ble det rapportert 23 dødsfall som følge av Fugu-forgiftning i Japan mellom 1993 til 2006. Kun ett av tilfellene skjedde etter et restaurantbesøk. De resterende tilfellene skjedde som følge av at fiskere spiste fangsten sin.

Totalt finnes det 120 arter av fisken, og de aller fleste inneholder giften.

På YouTube er det lagt ut en video som viser den nøysomme prosessen med å tilberede fisken. Se videoen i vinduet under: