BILLIGERE: Det blir billigere å ha lån i Statens pensjonskasse og Lånekassen. (Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX)
BILLIGERE: Det blir billigere å ha lån i Statens pensjonskasse og Lånekassen. (Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX)

Sjekk de nye superrentene

Nå blir det enda lettere å betale ned studielånet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som følge av at statens normrente har sunket fra 2,75 prosent til 2,25 prosent, kutter både Lånekassen og Statens Pensjonskasse sine renter, skriver NA24.

Dermed blir landets laveste lånerenter enda lavere.

Les også: Her er billiglånet få kjenner til

Rekordlave fastrenter

Den flytende renten i Lånekassen går ned med nesten 0,4 prosentpoeng, fra 2,96 prosent til 2,57 prosent, med virkning fra 1. mai.

– Vi må tilbake til 1. kvartal i 2010 for å finne en så lav flytende rente. Da var renten 2,5 prosent, som er den laveste flytende renten vi noen gang har hatt, sier fungerende informasjonsdirektør Solbjørg Sørensen i Lånekassen.

Kundene nyter fra før av godt av rekordlave fastrenter. Tre års fastrente er nå 2,379 prosent, fem års fastrente 2,575 prosent og ti års fastrente 3,162 prosent.

– Avhenger av media

Nær 20.000 bandt studielånsrenten da fristen gikk ut 12. februar. De fleste for fem år.

Det rekordlave rentetilbudet fristet på langt nær like mange som ved forrige rekordrente i oktober i fjor. Da bandt nærmere 105.000 studielånsrenten.

– Vi hadde tidenes laveste fastrente i februar. At det ikke var flere som bandt renten i februar var fordi mye av potensialet ble tatt ut i oktober, sier Sørensen til tv2.no.

Hun forventer ikke at det blir så mange som velger å binde renten når neste frist går ut.

– Neste mulighet er innen 12. april, og det avhenger av hvor mye oppmerksomhet dette får i media om hvor mange som velger å binde renten, sier Sørensen.

Nesten rekordlavt

For lånekunder i Statens Pensjonskasse (SPK) blir ny nominell rente for boliglån 2,227 prosent med virkning fra 1. mai. Det er ned fra dagens allerede lave 2,71 prosent og gir et kutt på nesten 0,5 prosentpoeng.

Til tross for at 450.000 medlemmer av SPK kvalifiserer til boliglån har statsinstitusjonen kun 46.000 lånekunder, men stadig flere fristes av den lave renten.

– Vi opplevd stor pågang av nye kunder i 2011 med en økning i antall nye lånesøknader på 40 prosent sammenlignet med 2010, opplyser lånesjef i SPK Mette Ystebø Hagen til NA24.

SPKs medlemmer kan maksimalt søke om 1,7 millioner kroner i lån. Snittbeløpet per lån i 2011 var 1,3 millioner kroner.

Alle yrkesaktive og pensjonister i SPKs medlemsbedrifter kan søke boliglån i SPK. Alle som jobber i staten er medlem. I tillegg kommer ansatte i skoleverket, mange bedrifter innen forskningssektoren, forskjellige forvaltningsbedrifter samt andre offentlige virksomheter. Statsråder, stortingsrepresentanter og medlemmer av Sametinget er også medlemmer.

Normrente

Både den faste og den flytende renten blir fastsatt seks ganger i året. De som ikke aktivt søker om fast rente, vil automatisk ha flytende rente.

Normrenten er den laveste renten arbeidsgiver kan tilby deg uten at du må skatte av fordelen. Normrenten beregnes med utgangspunkt i den effektive renten på 0–3 måneders statskasseveksler tillagt 0,5 prosentpoeng, med mulig endring hver 2. måned (januar, mars, mai, juli, september og november).

(TV 2 / ©NTB)