ny1-tuba-trøbbel-F - – «Tuba Atlantic» skulle ikke vært Oscar-nominert

Den norske kortfilmen «Tuba Atlantic» skulle ikke vært nominert til Oscar fordi den ble vist på TV før utdelingen, opplyser arrangøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Produsentene fortalte oss aldri om at filmen var vist på TV, og de krysset av for nei på påmeldingsskjemaet for Oscar-nominering der vi spesifikt ber om opplysninger om hvorvidt en slik visning har skjedd, når og på hvilken kanal, skriver pressetalskvinne Torene Svitil i Det amerikanske filmakademiet i en e-post til Aftenposten.

Fjernsynsvisningen var en del av et to og en halvt time langt program med seks eksamensfilmer fra Den norske filmskolen på Lillehammer som ble vist på NRK i august 2010.

– Dette var helt ukjent for oss. Hvis vi hadde fått vite noe om dette mens filmen var på shortlist for Oscar-nominering, ville vi umiddelbart satt i gang en etterforskning og strøket den av med en gang vi fikk bekreftet TV-visningen, sier Svitil.

Visningen bryter med akademiets nominasjonsregler.

– Ingen kortfilm kan vises offentlig noe sted utenom kinoformatet, inkludert, men ikke begrenset til, TV og kabel-TV, hjemmevideo og internettoverføring, før etter at den har hatt sin Los Angeles-lansering eller etter at den har mottatt en festivalpris eller en student-Oscar. Utdrag av filmen, begrenset til 10 prosent av dens lengde, er unntatt fra denne regelen, heter det. (©NTB)