6 av 10 kvinner sliter med musearm viser en ny undersøkelse. (Foto: Illustrasjonsfoto)
6 av 10 kvinner sliter med musearm viser en ny undersøkelse. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Norske kvinner sliter mest med musesmerter

Så mange som 6 av 10 norske kvinner har opplevd musesmerter etter lange dager på kontoret.

Musearmen er blitt vår tids folkesykdom, noe over 1,1 millioner nordmenn smertelig har fått erfare.

I følge en undersøkelse utført av Contour Design i 2011 viser det seg at det er kvinnene som sliter mest, i betydelig større grad enn menn.

– Faktisk ligger vi nordmenn på topp i Skandinavia når det gjelder museplager, og ettersom kvinnene her til lands er mest plaget, betyr det at norske kvinner sliter mest med datamusen i Skandinavia, sier

Lise Ødgren, daglig leder i Contour Design Norge.

Les også: Fjernet smertene med pistol

6 av 10 kvinner har musesmerter

På skuddårsdagen, som tradisjonen tro er den dagen hvor kvinner kan fri, kan kvinner i år fri seg selv fra plagene med musen. På selve skuddårsdagen i år markeres nemlig den internasjonale musearmdagen - en dag med fokus på forebygging av plager, smerter og ubehag som følge av ugunstige arbeidsstillinger. Realiteten er at musen plager stadig flere.

– Søvnvansker, ubehag og smerter. Det er hva over annenhver norsk yrkesaktiv har opplevd som følge av mange timers arbeid hver dag foran datamaskinen. Så mange som 6 av 10 norske kvinner har opplevd musesmerter etter lange dager på kontoret, mot i overkant av 5 av 10 menn. Kvinnene opplever også at plagene påvirker deres fysiske og psykiske velbehag, samt at effektiviteten på jobb minsker, sier Lise Ødgren.

Les også: En litt uvanlig frokost. I dag er det jentenes tur å fri og det benyttet Linn Berge Bertheussen seg av...

Les også: Går du med tanker om å fri?

Koster både penger og tid

Musesmerter koster den enkelte berørte dyrt i form av mindre effektiv arbeidshverdag samt smerter og ubehag også på fritiden. I tillegg koster det medarbeidere, arbeidsgiver og samfunnet dyrt i form av tapt effektivitet og produksjon samt økte helsekostnader.

Det er derfor god grunn til å markere den internasjonale musearmdagen på norske arbeidsplasser, og skape oppmerksomhet rundt belastningsskader, slik at de i fremtiden ikke blir en enda større belastning.

– Mange merker også at plagene har en effekt på dagliglivet utenom arbeidsplassen, der smertene også går ut over fritiden.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at norske kvinner frem til siste kvartal i 2011 hadde et gjennomsnittlig sykefravær, både egenmeldt og legemeldt, på 8,6 prosent. Det er mer enn 3 prosentpoeng høyere enn det tilsvarende sykefraværet blant norske menn i samme periode.

– Det betyr at norske kvinner er mer enn 55 prosent mer borte fra jobb enn norske menn. Datamusen er en årsak, men slik behøver det ikke å være, påpeker Lise Ødgren.

Les også: Mindre stress og mer struktur: Slik får du en mer effektiv hverdag

Kvinner er flinkere til å forebygge

– Altfor mange nordmenn jobber mer enn de maksimum anbefalte 4 timene foran PCen hver dag, ofte i mer eller mindre statiske posisjoner. Det gjør at stadig flere av oss får vondt i nakke, skuldre, armer og håndledd, sier Lise Ødgren.

Norske arbeidstakere og virksomheter har etter hvert fått øynene opp for problematikken tilknyttet musesmerter som følge av det daglige arbeidet, og ikke minst også fått øynene opp for moderne, ergonomiske verktøy som et ekstra gode på arbeidsplassen.

– Faktisk har kvinnene noe å lære menn på arbeidsplassen, nemlig hvordan man kan gjøre noe med plagene.

Undersøkelsen fra Contour Design viser at norske damer er flinkere når det gjelder å forebygge smertene enn hva menn er, og er i større grad klar over effekten som oppnås ved å skifte ut arbeidsutstyret.

Les også: Dårlig søvn kan gi fibromyalgi

Her er seks gode råd for å unngå musesmerter på arbeidsplassen:

1. Tenk over din arbeidsstilling og varier den ofte

2. Ta små pauser fra datamaskinen, og vær oppmerksom på skjerm og skriftstørrelse

3. Innred arbeidsplass slik at den passer deg godt. Gå til anskaffelse av noen fornuftige arbeidsverktøy som heve-senke-bord, en korrekt tilpasset stol og ergonomisk datautstyr med sentralt plassert mus

4. Benytt stolens forskjellige innstillingsmuligheter

5. Unngå feilinvesteringer og rådfør deg med arbeidsmiljøorganisasjonen

6. Still krav til leverandøren!