Mange bruker bruktbilannonser til å drømme seg bort   og da er det nok også lett å bli revet med. Det kan være kjedelig for selgerne.
Mange bruker bruktbilannonser til å drømme seg bort og da er det nok også lett å bli revet med. Det kan være kjedelig for selgerne.

- Hvordan beskytte meg mot useriøse kjøpere?

De ringer og skal ha bilen – men så blir det plutselig stille ...

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei jeg har hatt bilen min liggende ute til salgs siden rett etter jul og det går trått å selge. Det var jeg egentlig litt forberedt på og det er ikke sånn at jeg MÅ selge i bråhast så derfor har jeg ikke lagt den ut til noen skampris.

Men to ganger nå har jeg opplevd at kjøpere har sagt at de er superinteresserte og vil ha bilen og skal komme og se på den og ha med penger og at jeg må holde den av til dem. Det har jeg gjort og dermed avvist andre som har ringt og sagt at bilen var solgt. Jeg merket til og med annonsen min med solgt og det er jo ikke lurt når den ikke er det.

Han første har jeg rett og slett ikke fått tak i, han tar ikke telefonen og ringer heller ikke tilbake. Han andre svarte omsider etter fem dager og sa at han ikke hadde fått solgt sin egen bil og derfor ikke kunne kjøpe min, men det sa han ingen ting om i utgangspunktet. Da var han liksom helt klar.

Vet ikke helt hva jeg skal gjøre, jeg. Kanskje har jeg vært ekstremt uheldig eller er folk så useriøse???

Del med Facebook-vennene dine

Benny svarer:

Hei du – dette høres ikke moro ut! Dessverre har jeg hørt mange lignende historier fra bruktmarkedet og for så vidt også opplevd noen selv. Det er nok mange drømmere der ute, folk som bruker veldig mye tid på å sjekke bilannonser og som kanskje faller pladask for en bil, uten helt å ha tenkt gjennom om de virkelig kan kjøpe den.

Klassikeren er menn som "lar være" å fortelle kona at de har tenkt å bytte bil. Når de avslører nyheten, er det ikke alltid det faller i god jord – og dermed går nok ofte husfreden foran ... Enkelte kvier seg nok for å ta den vanskelige telefonen og si at de – etter å ha tenkt seg om – ikke kan kjøpe den allikevel. Men jeg er helt enig – det er dårlig gjort.

LES OGSÅ: Spør kona FØR du ringer!

Det er sikkert mange flere grunner også, men uansett må vi jo kunne si at dette er både useriøst og dårlig gjort mot deg som selger. Ett ord er jo ett ord – eller det burde i alle fall være det. En muntlig avtale er / skal være like bindene som en skriftlig. Mitt inntrykk er at enkelte ikke helt forstår konsekvensen av det de gjør og sier.

Jeg har lært meg at det er lurt å ta litt forholdsregler her. Å holde av en bil er noe du som regel ikke bør gjøre, uten at du føler deg veldig sikker på at kjøperen virkelig er seriøs. Du skal heller ikke merke annonsen med "solgt" eller fjerne den før du faktisk har solgt bilen. Dvs. har mottatt "håndpenger", har en skriftlig avtale eller har fått fullt oppgjør.

"Førstemann som kommer med pengene får den" er en formulering jeg ser brukt ganske mange ganger, har vel en mistanke om at noen av dem som skriver det har hatt samme opplevelser som deg. Det er uansett et veldig greit prinsipp. De som virkelig vil ha bilen din, får også da en god grunn til å skynde seg.

Det finnes faktisk useriøse selgere også. Jeg har opplevd at når jeg kan si (de deilige ordene) beklager – men den er solgt. Så har svaret vært: Jammen hvis jeg byr 10 000 over da – selger du til meg da? Det gjorde jeg ikke. Solgt er solgt og et ord er et ord – det skulle da bare mangle ...

Håper du ikke helt mister motet nå. Det er heldigvis også seriøse folk der ute – satser på at det er en av dem som ringer neste gang! Lykke til!

LES OGSÅ: Tør ikke fortelle 2-åringen at han har solgt bilen

Del med Facebook-vennene dine


Les også: Slik unngår du flatt batteri i vinterkulda

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Kjøpe bruktbil? Her er 10 råd du ikke må følge

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: