Fra ruinene av World Trade Center. (Foto: SHAWN BALDWIN/AP)
Fra ruinene av World Trade Center. (Foto: SHAWN BALDWIN/AP)

9/11-ofre endte på søppeldynga

Pentagon kryper til korset og innrømer pinlig liktabbe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det amerikanske Forsvarsdepartementet innrømmet tirsdag at kremerte kroppsdeler fra enkelte ofre som ikke kunne identifiseres etter terroren 11. september 2001 endte på søppelhaugen.

Antallet er ikke klart, men det dreier seg blant annet om enkelte av passasjerene eller besetningen fra de to kaprede flyene som traff Pentagon-bygningen og krasjlandet i Pennsylvania. Dette krevde til sammen 224 liv.

Angrepene mot USA 11. september 2001 rystet en hel verden. (Foto: AMY SANCETTA/AP)
Angrepene mot USA 11. september 2001 rystet en hel verden. (Foto: AMY SANCETTA/AP)

Alt dette kommer frem i rapporten fra en uavhengig granskningskomité som ble bedt om å undersøke rutinene ved det militære likhuset i Dover, Delaware. Dette er det første stedet levningene av soldater drept i strid utenlands kommer tilbake til i USA.

LES OGSÅ: Ernest endelig identifisert ti år etter 9/11

– Dette burde ikke ha skjedd, sier komiteens formann, den pensjonerte generalen John Abizald.

Komiteen ble satt ned etter at en etterforskning i fjor avdekket grove feil ved likhuset. Likdeler var blant annet rotet bort ved to anledninger. Etter dette begynte det også å gå rykter om at de kremerte restene av 274 drepte krigshelter ble dumpet på en søppelfylling i Virginia.

Likdelene ble kremert og deretter overlatt til et selskap som håndterer biologisk avfall, men som ikke gjorde annet enn å dumpe restene. Denne praksisen ble stanset først i 2008.

– Dette begynte kort tid etter 11. september 2001, når flere kroppsdeler fra levningene av ofrene etter Pentagon-angrepet og krasjstedet i Pennsylvania ikke kunne identifiseres, heter det i rapporten.

FORTSATT MYSTERIUM: Hvem var «Den fallende mannen»?