SyriaofferHoved1024 (Foto: Frode Hoff/ TV 2)
SyriaofferHoved1024 (Foto: Frode Hoff/ TV 2)

Hemmelig klinikk redder livet til skadde syrere

På et hemmelig sykehus i Libanon behandler syriske leger sine hardt skadde landsmenn som er smuglet ut fra byen Homs. TV 2 har besøkt undergrunnsklinikken i Tripoli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord i Libanon, i kystbyen Tripoli ikke langt fra grensen til Syria, ligger et sykehus som syriske myndigheter ikke må vite om.

Her behandles hardt skadde fra den borgerkrigsherjede byen Homs.

De fleste har blitt smuglet fra gruppe til gruppe av syriske opposisjonelle som bruker hester og esler for å ta seg fram på hemmelige stier. En kjøretur fra Homs til Tripoli tar vanligvis bare noen timer. For flere av de hardt skadde pasientene har flukten tatt mange dager.

Frykter datteren er død

Ingen av legene eller sykepleierne på sykehuset vil la seg intervjue da TV 2 besøker institusjonen i dag. De er livredde libanesiske myndigheter hvor Hizbollah er allierte med Assad-regimet i Damaskus. Også pasientene er livredde, både for sin egen sikkerhet og for deres familier som er igjen i Syria.

SyriaofferHoved1024 (Foto: Frode Hoff/ TV 2)
SyriaofferHoved1024 (Foto: Frode Hoff/ TV 2)
Den eneste pasienten som åpent lar seg intervjue er 27 år gamle Hussein. Han har nettopp ankommet det anonyme sykehuset fra den hardest rammede bydelen i Homs, Baba Amr.

– Etter at en granat eksploderte i nabobygget gikk jeg ut for å se om det var noen som trengte hjelp. Da ble jeg skutt i leggen av en snikskytter, forteller Hussein.

Han ble dratt i sikkerhet av noen som kom til. De som hjalp ham hadde ingen bandasjer, men forbandt skuddsåret med tape. De neste tre dagene ble han smuglet fra sted til sted, og kom til slutt til sykehuset i Libanon.

Hussein er gift og har en liten datter. Familien bor sammen med 27-åringens foreldre.

– Jeg vet ikke om noen i familien er i live nå. Situasjonen i Baba Amr er fullstendig grusom. Det finnes ikke vann, det finnes ikke strøm, vi har ikke varme og ingen kommunikasjon. Det er ekstremt vanskelig å få tak i mat, forteller Hussein.

Familien har vært nødt til å livnære seg på gammel mat. De som forsøker å supplere byen med ferskvarer blir beskutt av snikskyttere.

Minelagt smuglerrute

Å frakte de skadde til Tripoli er en farlig operasjon. Smuglerne må ta seg gjennom områder som er minelagt av den syriske hæren. Med seg tilbake tar smuglerne medisiner og annet helseutstyr.

SyriaofferPaal1024 (Foto: Frode Hoff/ TV 2)
SyriaofferPaal1024 (Foto: Frode Hoff/ TV 2)
TV 2 treffer også en annen pasient. Han ønsker å være anonym.

47-åringen er fra gamlebyen i Homs. Fra en veranda i 2. etasje dokumenterte han militsen Shabbihas jakt etter opposisjonelle med et videokamera. Shabbiha er en pøbel bestående av unge syrere som agerer på oppdrag fra Assad-regimet. Militsen er ikke en offisiell del av Asssads styrker, men spiller en sentral rolle i å angripe opposisjonelle og terrorisere befolkningen, ifølge magasinet The Weekly Standard.

Den 47-år gamle mannen filmet at militsen gikk fra dør til dør på jakt etter opposisjonelle. Men gruppen oppdaget ham.

– De traff meg da de skjøt, og jeg falt ned fra verandaen og brakk ryggen, forteller mannen.

Når TV 2 treffer ham ligger han i sykesengen og er lam fra ryggen og ned. Han kommer aldri til å kunne gå igjen.

Lette etter mat til familien

En annen pasient har bare vage minner fra granatangrepet som ga ham livstruende skader. Også han fra bydelen Baba Amr.

– Jeg er gift og har to små døtre, og var ute på jakt etter mat til familien da jeg hørte en granat komme. Jeg husker at jeg hørte det smalt og så meg selv falle. Det siste jeg husker er at det ligger flere døde mennesker rundt meg og at det er masse blod overalt, forteller 32-åringen.

Først noen dager senere våkner han på sykehuset i Libanon. Det ene benet hans er amputert like under kneet, det andre er sterkt skadet av granatsplinter.

Medisiner og moderne utstyr
SyriaofferSkader1024 (Foto: Frode Hoff/ TV 2)
SyriaofferSkader1024 (Foto: Frode Hoff/ TV 2)

Daglig kommer det hardt skadde pasienter til undergrunnssykehuset i Tripoli. Sykehuset i Libanon drives av syriske leger. Forholdene på klinikken er bra, legene har tilgang til moderne utstyr og har godt med medisiner.

Legene vil ikke opplyse hvordan klinikken blir finansiert.

Deler av byen Homs, og spesielt bydelen Baba Amr, er skutt sønder og sammen. Folk dør av mangel på mat, medisiner og blod til de hardt sårede.

Til sykehuset i Libanon kommer bare de mest alvorlig skadde, dem som trenger operasjon umiddelbart – og som overlever den utrygge smuglerruten.