I ENDRING: Skyene går 30 40 meter lavere enn for et tiårsiden, viser ny forskning. (Foto: JENS MEYER/AP/SCANPIX)
I ENDRING: Skyene går 30 40 meter lavere enn for et tiårsiden, viser ny forskning. (Foto: JENS MEYER/AP/SCANPIX)

Skyene nærmer seg jorden

Skyene går stadig lavere. Kan være jordens måte å bekjempe drivhuseffekten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du har neppe lagt merke til det, selv om du er blant de som kaster blikket opp på himmelen når du er ute. Men de siste ti årene har det skjedd en endring med skyene. En endring som kan redusere den globale oppvarmingen, skal en tro forskere.

Går lavere

På motsatt side av jorden, nærmere bestemt på Universitetet i Auckland på New Zealand, har forskere undersøkt endringer i skyer over hele kloden.

Ved hjelp av den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasas Terra-satellitt som ble sendt opp i 1999, har de kunnet studere et tredimensjonalt bilde av skyer over hele verden, noe som har gjort det mulig å måle skyenes høyde og hvordan de beveger seg.

Forskningen viser at skyene det siste tiåret har begynte å gå lavere over jorden.

– Rundt 30–40 meter, avhengig av hvordan du måler, sier professor Roger Davies ved universitetet til australske ABC News.

Les også: NASA avlyser dommedag

Reduserer oppvarming

Selv om endringen ikke virker som mye, tatt i betraktning av skyene ofte er på tusenvis av meters høyde, har endringen betydning for klimaet.

– Endringen er faktisk litt mer enn hva som ville være nødvendig for å kompensere for økningene i CO2-utslipp det samme tiåret, sier professoren.

Fortsetter utviklingen mener forskeren sågar at skyene kan være med på å senke den globale oppvarmingen.

– Endringene er ikke kraftige nok til å senke temperaturen, men de kan komme til å føre til at oppvarmingen går saktere, sier Davies.

Les også: Hvem har tegnet en stor X på månen?

Som et lokk

Skyenes høyde avgjør hvor mye varme som kommer inn til jorden, og hvor mye som slipper ut.

– Det som er mest oppvarmende er høye og tynne skyer. Da slipper bare litt av varmestrålingen ut, en får et lokk over jorden, forklarer meteorolog Stig Arild Fagerli ved StormGeo til tv2.no.

Når det gjelder skyer er det fortsatt mye som er uklart for så vel forskere og meteorologer.

– Det er mange mekanismer en forstår og mange en ikke forstår, sier Fagerli som ikke er kjent med forskningen fra det newzealandske universitetet.

Uklart hva som skjer

Forskerne i Auckland er spente på om utviklingen de har registrert det siste tiåret vil fortsette.

– Dette kan være en engangshendelse, at skyene går lavere over en tiårsperiode og så går høyere igjen, sier Davies som beroliger alle som måtte engste seg for mer tåke, regn og lavt skydekke i tiden som kommer.

– Det er skyene som går veldig høyt oppe som nå går lavere. Det vil dessuten ta flere hundre år før vi «går tomme» for disse høytgående skyene med det tempoet de synker i dag, sier Davies.