TILTALT FOR TRUSLER: Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar. (Foto: Berit Roald)
TILTALT FOR TRUSLER: Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar. (Foto: Berit Roald)

Vil ha fem års fengsel for Krekar

Aktoratet vil ha mulla Krekar i fengsel for truslene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag la aktor Marit Bakkevig frem påstand i straffesaken mot mulla Krekar, som er tiltalt for trusler mot Erna Solberg og flere kurdere.

Aktoratets påstand lød på fem års fengsel for mulla Krekar, og det legges til grunn at han må dømmes etter alle tiltalepunktene.

«Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne», sa den kontroversielle mullaen under en pressekonferanse i juni 2010.

LES OGSÅ: – Dør jeg, dør den som kaster meg ut

Han er tiltalt for brudd på fire paragrafer: Terrorparagrafen (paragraf 147), paragraf 140, paragraf 99 og paragraf 227.

Mulla Krekar gjorde notater i retten. (Foto: Eivind Fondenes)
Mulla Krekar gjorde notater i retten. (Foto: Eivind Fondenes)

Paragraf 99 har en strafferamme på 15 års fengsel, og brukes mot «den som ved vold, trusler eller andre ulovlige midler søker å hindre Kongen, Regenten, Statsrådet, Stortinget eller noen av dets avdelinger, Høyesterett eller Riksretten i sin virksomhet».

Aktor Bakkevig sa i retten at Krekar viser forakt for norsk straffelov når han opprettholder uttalelsene sine.

– Hvorfor i all verden skulle han si dette, hvis han ikke ville minne myndighetene på at det kunne være farlig å sende ham ut? sa Bakkevig.

– Klart straffskjerpende

– De forholdene mulla Krekar er tiltalt for er langt mer alvorlige enn hva vi kan finne veiledning for i rettspraksis knyttet til andre trusselsaker, poengterte statsadvokat Marit Bakkevig da hun avsluttet aktoratets prosedyre. Hun ba om at Krekar blir funnet skyldig etter alle tiltalens punkter og summerte opp straffeutmålingen til fem års fengsel.

Hun fant ingen formildende omstendigheter. Snarere tvert imot.

– Det er helt klart straffskjerpende at truslene blant annet omfatter Erna Solberg personlig, sa hun.

Flere truende uttalelser Krekar har kommet med retter seg mot norske myndigheter og det norske samfunnet, ifølge statsadvokat Geir Evanger.

Truslene var egnet til å fremkalle alvorlig frykt, spørsmålet er om dette var Krekars hensikt.

– Han har etter min mening handlet klart forsettlig. Det går fram av uttalelser han selv har kommet med. Villfarelse knyttet til at dette skal være forklaringer på hva som er islams syn på forskjellige forhold, kan ikke tillegges noen som helst vekt, sa Evanger.

Hyllet terrorleder

Hans hyllest av Osama bin Laden og forherligelse av selvmordsaksjoner i Irak mener påtalemyndigheten er en oppfordring til straffbare handlinger, og har en strafferamme på åtte år.

Hans uttalelser i det amerikanske tv-programmet «Oppdrag mulla Krekar», som ble sendt på TV 2 juli 2009, mener påtalemyndigheten også var en oppfordring til straffbare handlinger.

Krekar støttet i dette programmet bruk av selvmordsbombere og forgiftning av vannbrønnene til de amerikanske soldatene i Irak, heter det i tiltalen.

Da rettssaken startet i Oslo tingrett, nektet han straffskyld og hevdet han bare har redegjort om islams syn på problemstillinger han er blitt forelagt.

Aktor startet sin prosedyre tirsdag med å legge frem en utskrift av truslene som de siste dagene er blitt fremsatt mot de fornærmede kurderne på en Facebook-gruppe.

HØRTE PÅ DRAPSTRUET: Torsdag forklarte en av de drapstruede kurderne seg i Oslo tingrett. (Foto: Eivind Fondenes)
HØRTE PÅ DRAPSTRUET: Torsdag forklarte en av de drapstruede kurderne seg i Oslo tingrett. (Foto: Eivind Fondenes)

Torsdag fortalte en av dem at livet har vært et helvete for ham, etter at mulla Krekar skal ha utstedt en fatwa mot ham etter at han hadde vært med på å brenne deler av Koranen.

– Det vi brant var bare et papir, og er verdiløst sammenlignet med 182.000 menneskeliv, sa den fornærmede i retten.

Må bruke skuddsikker vest

Forfatteren Mariwan Halabjaee fortalte samme dag hvordan livet har blitt snudd på hodet etter Krekars fatwa.

Halabjaee fortalte at han som følge av dette må kle seg ut når han beveger seg utendørs. I retten viste han fram en parykk han tar på seg selv om han bare skal handle i butikken. I tillegg viste han fram en skuddsikker vest som han bruker under jakken om vinteren.

Da Høyre-leder Erna Solberg vitnet onsdag, fortalte hun at hun ikke oppfattet innholdet i Krekars uttalelser før hun fikk se uttalelsene skriftlig.

ERNA SOLBERG: – Jeg kan ikke ta trusler innover meg

(TV 2/NTB)