SKREDFARE: Stigende temperatur og nysnø kan føre til snøskred i fjellet de kommende dagene. (Foto: NGI/TV 2)
SKREDFARE: Stigende temperatur og nysnø kan føre til snøskred i fjellet de kommende dagene. (Foto: NGI/TV 2)

Stor skredfare i fjellet

Sjekk snøskredvarselet - de neste tre dagene er det markert til stor skredfare i store deler av landet.

Vinteren 2012 legger Snøskredvarslingen i Norge ut skredvarsler for 23 områder i tre regioner. Det varsles for tre dager, og varslene oppdateres mandag og torsdag ettermiddag hele vinteren.

Mandag ettermiddag kom Snøskredvarslingen med nytt skredvarsel. Temperaturstigning og fokksnø gir markert til stor skredfare i mange områder.

Se hele varselet her!

Verst i nord

I regionen fra Lofoten til Alta ser det skumlest ut de neste par dagene - alle områdene er oppe i stor skredfare minst èn av dagene.

I denne regionen er det fokksnø, regn og nysnø som får varsellampene til å blinke, og skredfarevarselet gjelder både i og over tregrensen.

Les: Dette må du vite om snøskred

Bedre i sør

Regionen som strekker seg fra Hallingskarvet til Trollheimen gir et mer blandet bilde, men tirsdag peker seg ut som den mest risikable dagen.

I Sunnmøre, Nordfjord, Sunnfjord, Indre Sogn, Voss og Indre Hordaland er det varslet stor skredfare på tirsdag, og her er det temperaturstigningen samt regn og nysnø som gjør fjellsiden risikabel.

Les: Hvorfor går det snøskred?

Best i Røldal og Haukeli

I den siste regionen ser det bedre ut. Rauland og Gaustatoppen ligger best an, med maksimum faregrad på 2. Røldal og Haukeli er mer usikker, med faregrad opp til 3 hver av de neste tre dagene.

Under utvikling

Tjenesten er fortsatt under utvikling. Skredvarslene dekker store områder, og du kan ikke stole på at alle fjellsider eller smådaler er trygge selv om skredfaren er 1 eller 2.

– Varselet er et hjelpemiddel for deg til å gjøre bedre og mer presise lokale vurderinger, sier overingeniør Markus Landrø i NVE. Til syvende og sist er det alltid du som har ansvaret for egen sikkerhet.

Under finner du skredfareskalaen, med forklaring. Klikk her dersom du ønsker å laste den ned i god kvalitet, skrive ut, og henge opp på hytta.

skredfare (Foto: Norges Geotekniske Institutt NGI)
skredfare (Foto: Norges Geotekniske Institutt NGI)