ny2-nødnettprosjekt-motorola-F - Trygg på at nødnettet kommer når det skal

Motorola har overtatt totalansvaret for det nye nødnettet. Det gjør framdriften i prosjektet tryggere, mener sjefen for utbyggingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi føler oss enda tryggere nå på at nødnettet vil være ferdig utbygd i 2015, sier direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon til NTB.

Nokia Siemens Networks overførte mandag ansvaret for det landsomfattende nødnettprosjektet til Motorola Solutions. Norske myndigheter har godkjent avtalen, som første gang ble kunngjort 11. januar.

I desember 2006 signerte staten en kontrakt med Siemens AS om leveranse av Nødnett basert på teknologi fra Motorola. Kort tid etter slo Nokia og Siemens sammen sine nettverksdivisjoner, og selskapet NSN ble opprettet.

Så begynte det å butte. Utbygging og drift av nødnett er ikke en del av NSNs kjernevirksomhet, noe selskapet lenge har gitt uttrykk for.

– Nødnettsystemer er Motorolas kjernevirksomhet og vi ser derfor positivt på at Motorolas rolle i prosjektet nå utvides. Motorola har som leverandør av kjerneteknologien vært sentral i prosjektet fra dag én. Dette er dermed ingen stor endring for staten, sier Lyngstøl.

Han legger til at Motorolas toppledelse i Chicago har vært involvert i beslutningen om å overta ansvaret for det norske nødnettet, og viser til at selskapet står bak lignende utbygginger i Storbritannia og Danmark.

– Vi stusset faktisk over dette selv, sier han.

Avtalen mellom Motorola og Nokia Siemens har en langsiktig verdi på rundt 4 milliarder kroner fram til 2026, og innebærer overføring av 25 ansatte.

Utbyggingen er nå inne i trinn 2, som har et budsjett på 4,7 milliarder kroner. Trinn 1, som omfattet 54 kommuner på Østlandet, hadde et budsjett på 1,3 milliarder. Det innebærer at det nye nødnettet koster om lag 6 milliarder kroner å utvikle.

I etterkant av 22. juli-angrepene foreslo Direktoratet for nødkommunikasjon at landets politidistrikter kan ta i bruk radionettverket et halvt år før alle de 2.000 nødnettmastene er på plass.

– Vi har fått god respons på dette forslaget, som innebærer at politiet tar i bruk det nye systemet så snart det er bedre enn det gamle. Selve utbyggingen kan imidlertid ikke gjøres raskere enn planlagt. Jobben er meget omfattende og innebærer at vi etablerer to nye radiobasestasjoner hver dag i tre år, sier Lyngstøl.

Nødnettet er et landsdekkende offentlig nettverk for nødkommunikasjon basert på TETRA-teknologi, og skal sikre effektiv og sikker kommunikasjon internt i blålysetatene. (©NTB)