JayiahSaelua (Foto: Privat)
JayiahSaelua (Foto: Privat)

Transkjønnet fotballhelt til TV 2: – Jeg har fått så mye oppmerksomhet

Jaiyah Saelua (23) håper hennes utrolige historie vil inspirere andre som er redde for å bli møtt bli med fordommer.

– Jeg har en kvinne som starter på stopperplass. Kan du forestille deg det i England eller Spania?

Det sa landslagstrener Thomas Rongen etter at Amerikansk Samoa hadde slått Tonga 2-1 i VM-kvalifiseringen til Brasil-VM i 2014.

Det var nemlig en seier som var historisk på flere måter. Etter 30 landskamper som alle hadde endt med tap tok Amerikansk Samoa lagets aller første seier, og midtstopper Johnny «Jaiyah» Saelua (23) ble samtidig den første transkjønnete til å spille VM-kvalik.

Se video fra kampen: Transkjønnete Jaiyah skrev fotballhistorie

– Jeg følte meg så stolt av laget, meg selv og trenerstaben etter alt det harde arbeidet vi la ned da vi trente for første runde av kvalifiseringen til VM i Brasil. Jeg var henrykt over å være en del av et lag som skrev historie, forteller Saelua til tv2.no.

JaiyahSaelua2 (Foto: Privat)
JaiyahSaelua2 (Foto: Privat)

– Aldri fått negative vibber
Stopperen, som kom til verden som en gutt, tilhører det som innen samoansk kultur kalles fa'afafine, som der regnes som et tredje kjønn. En fa'afafine er en biologisk mann, som er oppdratt som en jente og kvinne. I Norge blir dette gjerne omtalt som transkjønnet eller transseksuell.

– Fa’afafine betyr «kvinnens vei», så i samoansk kultur er vi representanter for både kvinner og menn i samfunnet. Folk stoler på oss til å gjøre mye forskjellig, fordi vi er pålitelige, gjør oss ferdige med ting og vi er som regel veldig talentfulle i det vi driver med, forklarer Saelua.

Fordi kulturen er som den er på de polynesiske stillehavsøyene, har Saelua ikke hatt noen problemer med å bli akseptert.

– Fa’afafine er ikke bare en samoansk greie, men en polynesisk greie. Hele Polynesia forstår hvordan transkjønnete er og er veldig forståelsesfulle. Det er derfor jeg aldri har fått noen negativ vibber fra noen av motstanderne på banen eller publikum. Det er alltid positivt!

– Det viktigste som har skjedd meg
Slik er det ikke over alt i verden. Og Jaiyah Saelua håper nå at historien kan inspirere andre transkjønnete.

Derfor stiller hun velvillig opp til intervjuer, og blant annet har BBC intervjuet Saelua.

– Å være den første transkjønnete til å spille i en VM-kvalifiseringskamp er det viktigste som har skjedd med meg til nå, og det er sannsynligvis det viktigste som noen gang kommer til å skje med meg. Jeg fikk et navn, ikke bare i Amerikansk Samoa, men i verden. Jeg har fått så mye oppmerksomhet, så det er vanskelig å holde tritt med alt, men jeg gjør mitt beste for å hjelpe alle som skriver saker slik at jeg kan hjelpe til med å inspirere noen som er der ute og ønsker å spille fotball, men som er redde for fordommene som kan følge med, forteller Saelua.

23-åringen har følgende beskjed til norske transkjønnete som vil spille fotball:

– Ha selvtillit, vær stolt og vær deg selv. Når jeg går på banen legger jeg alt til siden og blir en fotballspiller, ikke en transkjønnet, ikke en gutt og ikke en jente. Jeg er enkelt og greit en fotballspiller. Gjør det du må for å få lagkameratenes respekt, men gi også respekt til dem. Jeg fikk respekt og tillit ved å gi 110 prosent på banen hver gang. Vær sterk, og gjør ditt beste for å overvinne eventuelle fordommer du møter. Lev ut dine drømmer og tøy grensene. Jeg tøyde grensene, og fordi jeg gjorde det skrev jeg historie da jeg ble den første transkjønnete til å spille i en VM-kvalifiseringskamp. Spill for kjærligheten til spillet, oppfordrer Saelua.

På fotballbanen har drømmen gått i oppfyllelse for Saelua. Nå studerer hun for å kunne leve av en av sine andre drømmer.

– Som fotballspiller er jeg stolt over å ha skapt meg et navn, og jeg vil gjerne fortsette å spille. Men en annen av mine virkelige lidenskaper er dans, og jeg studerer dans ved University of Hawaii at Hilo.