farc (Foto:  /Afp)
farc (Foto: /Afp)

Farc-geriljaen: – Vi skal slutte med kidnapping

Den beryktede geriljaen i Colombia sier de også vil slippe fri gisler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den beryktede Farc-geriljaen sier på sine nettsider at de skal slippe fri alle personene de har fanget som gisler. I tillegg hevder de at de vil slutte med kidnapping, melder nyhetsbyrået AP.

Frigjøring av gislene kan være første steg mot samtaler mellom geriljaen og myndighetene i landet for å få en slutt på den langvarige konflikten. Myndighetene i landet har tidligere sagt at de ikke vil inngå i samtaler før alle gislene er sluppet fri.

Ifølge colombianske myndigheter sitter det minst tolv personer som gisler hos Farc i dag.

Ingrid Betancourt satt som gissel i jungelen i Colombia i seks år.  (Foto: SCANPIX)
Ingrid Betancourt satt som gissel i jungelen i Colombia i seks år. (Foto: SCANPIX)

Kjente gisler

Farc har gjennom årene kidnappet en rekke prominente politikere i Colombia. Mest kjent er trolig den fransk-colombianske politikeren Ingrid Betancourt. I 2002 ble hun bortført mens hun drev valgkamp i nærheten av et Farc-kontrollert område.

Først i juli 2008 ble hun befridd av colombianske sikkerhetsstyrker i en nøye planlagt aksjon.

Nordmann kidnappet i et halvt år

Like etter at Ingrid Betancourt ble befridd, slapp Farc fri norsk-colombianeren Alf Onshuus Niño. Han ble kidnappet et halvt år tidligere sammen med sin kone på en strand i Colombia.

Geriljaen ble opprettet i 1964 under navnet FARC-EP, som den militære fløyen til kommunistpartiet i landet. Bortsett fra kidnappinger, finansierer organisasjonen sin virksomhet ved å kreve skatter for kokainhandel i områdene de kontrollerer.

Brutte løfter

Siden 2008 har de ved jevne mellomrom sluppet fri gisler. Senest i romjulen annonserte de at de ville løslate seks fanger, men en måned senere gikk de tilbake på løftet, grunnet det de kalte en statlig militarisering av området der løslatelsen skulle skje.

Det fikk president Juan Manuel Santos til å skrive følgende melding på Twitter:

– Herregud, slutt med triksene og løgnene. Vi aner ikke engang hvor gislene er. De har ikke gitt oss koordinatene. Frigi dem nå!