ny2-egypt-rettssak-F - Rettssak mot aktivister utsatt i Egypt

Den kontroversielle rettssaken mot 43 aktivister som er tiltalt for ulovlig innblanding i egyptisk politikk, er utsatt til april. En nordmann er blant de tiltalte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utsettelsen gir håp til aktivistenes støttespillere om at saken blir droppet. De 43 aktivistene beskyldes blant annet for å ha undergravd Egypts suverenitet ved å ta imot penger ulovlig fra utlandet.

Bare 14 av de 43 tiltalte møtte opp i retten da saken startet søndag. De som møtte opp, nektet alle straffskyld i saken. Ifølge en av de tiltalte var det kun egyptere som møtte opp. Aktivistene har alle arbeidet for frivillige organisasjoner i Egypt

Etter en knapp time i retten, kunngjorde dommeren at rettssaken utsettes til den 26. april. De tiltalte går dermed fri fram til neste rettsmøte, men de får ikke forlate Egypt.

Det er 19 amerikanere blant de tiltalte, og amerikanske myndigheter har reagert kraftig på saken. Flere av dem har søkt tilflukt ved USAs ambassade. Saken har ført til svært sterke reaksjoner fra USA, og betegnes som en av de alvorligste episodene landene imellom på mange tiår.

En av amerikanerne som trekkes for retten, er Sam LaHood, sønnen til USAs samferdselsminister Ray LaHood. (©NTB)