Sep Vanmarcke vinner Omloop Het Nieuwsblad. (Foto: TV 2/)
Sep Vanmarcke vinner Omloop Het Nieuwsblad. (Foto: TV 2/)

Thor Hushovd gikk tom for krefter i Belgia

Omloop Het Nieuwsblad ble vunnet av 23-åring fra laget Thor Hushovd forlot før sesongen. Se spurten her.

Sesongstarten på de belgiske brosteinsrittene var preget av nervøs kjøring og mange velt. Se video nederst i artikkelen.

Det ble action blant favorittene da det var 58 km igjen av det 199 km lange rittet. På vei opp bakken Taaienberg gikk Rabobanks Lars Boom på trynet i grøften. Da tråkket Tom Boonen til og etter toppen hadde en sterk gruppe ryttere skilt seg ut:

Sky med Flecha og Hayman, Omega Pharma-Quick Step med Tom Boonen og Dries Devenyns, Garmin-Barracuda med Sep Vanmarcke, Rabobank med Matti Breschel og BMC med Thor Hushovd jaktet en bruddgruppe to minutter foran.

Med 40 km igjen ble bruddet kjørt inn og det var klart at vinneren var blant de som kom seg unna på Taaienberg.

Hushovd gikk tom
Thor Hushovd virket sterk lenge, men på brosteinspartiet Paddestraat med 29 km igjen gikk han på en smell og ble hengende etter sammen med Matti Breschel. Han ble til slutt nummer 26.

- Han ser ferdig ut dessverre. Men han har hatt litt sykdom i oppladningen. Med tanke på at han skal prestere i de store rittene om noen uker, er det for så vidt et godt tegn at han ikke er i toppform nå, sa Mads Kaggestad.

– Det handlet om ren overlevelse. Thor og jeg var de to siste i gruppen, og det var klart at vi to haltet etter. Det så vi i øynene på hverandre. Hvis hadde føtter til det, ville vi ha vært med teten inn, sa dansken Breschel ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Jeg vet ikke hva som skjedde. Plutselig ble jeg frakjørt.

- Jeg var fornøyd med at jeg satt der med de sterkeste rytterne, men jeg hadde bare et dårlig øyeblikk. Jeg vet ikke hva som skjedde. Plutselig ble jeg frakjørt. Jeg var litt bekymret siden Omega Pharma-Quick Step og Sky hadde to ryttere hver i gruppen, men jeg var sikker på at jeg var sterk nok til å henge med i en finale. Dessverre opplevde jeg er lite heldig øyeblikk, sa Hushovd til BMCs hjemmesider etterpå.

Dermed satt plutselig hardtsatsende BMC uten noen ryttere i teten. Det var absolutt ikke etter planen for det ambisiøse laget.

Med 18 km igjen var det spanjolen Juan Antonio Flecha, belgierne Tom Boonen og Sep Vanmarcke som lå i tet. 250 meter fra mål startet Tom Boonen, som på papiret var den beste spurteren av de tre, spurten. Men Vanmarcke hadde krutt igjen i beina og hengte seg på hjulet til Boonen før han føk forbi og tok en overraskende seier. Flecha ble nummer tre.

Se spurten i videovinduet øverst i artikkelen

Artikkelen fortsetter under bildet

Thor Hushovd på tredje etappe av Tour de San Luis 2013. Hushovd gikk på en smell og måtte til slutt bryte rittet. (Foto: Tim de Waele/Corbis editorial)
Thor Hushovd på tredje etappe av Tour de San Luis 2013. Hushovd gikk på en smell og måtte til slutt bryte rittet. (Foto: Tim de Waele/Corbis editorial)

Stikk til Hushovd
For 23-åringen er dette hans største triumf i karrieren. Fra før har han en andreplass i Gent–Wevelgem.

- Det viste at han har baller, å utfordre Boonen i en slik flat sprint, sa Garmin-sjef Jonathan Vaughters på Twitter etter målgang og kom med en melding,som kan oppfattes som et stikk til Thor Hushovd, som forlot laget før jul:

- Jeg har sagt det før: Klassikerlaget vårt er bedre i år ikke dårligere.

Gabriel Rasch (FDJ-BigMat) ble nummer 69, Alexander Kristoff (Katjusja) nr. 101 og Vegard Stake Laengen (Team Type1) ble nummer 45.

Topp ti:
1 Sep Vanmarcke (Bel) Garmin-Barracuda 4:52:48
2 Tom Boonen (Bel) Omega Pharma-Quickstep
3 Juan Antonio Flecha (Spa) Sky Procycling
4 Heinrich Haussler (Aus) Garmin-Barracuda ..
5 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
6 Marco Marcato (Ita) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
7 Lloyd Mondory (Fra) AG2R La Mondiale
8 Matthieu Ladagnous (Fra) FDJ
9 Alexandre Pichot (Fra) Team Europcar
10 Staf Scheirlinckx (Bel) Accent.Jobs - Veranda's Willems

Rittet var preget av mange velt. Se video av dem her:

596760