Rune Velta (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Rune Velta (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Velta svevde til VM-sølv

Norsk medaljejubel på hjemmebane. Robert Kranjec vant i Vikersund.

Vikersund/Bergen (TV 2 Sporten): Rune Velta tok VM-sølv i skiflygning i Vikersund etter å ha gjennomført to flotte hopp på 217,5 og 234,5 meter. Robert Kranjec fra Slovenia ble verdensmester.

- Jeg er helt satt ut. Det er bare bra i alle fall. Det er det morsomste jeg har gjort noen gang, sier Velta til NRK Sport etter rennet.

- Ren glede
Den sindige lommedølen tok til tårene under blomsterseremonien på sletta etter andreplassen.

- Jeg blir rørt, ja, veldig rørt. Dette er bare ren glede, sier Velta til TV 2 Sporten, med blanke øyne.

Da han landet i andre omgang, hadde han blandede følelser.

- Jeg beit meg i tunga da jeg landet, og så var jeg litt irritert over at jeg ikke satte nedslag. Men så skjønte jeg at jeg hadde tatt medalje, og da var jeg bare glad, ler han.

- Kult å få til andrehoppet
Velta har hatt en trøblete karriere, og var aldri noe stort talent i ungdommen. Først de siste to årene, har han hatt framgang.

- Det er ekstra deilig å lykkes når det er sånn, sier han.

Les også: Skihopperne om drømmesvevet: - Som å bli tatt hardt i nakken og dratt utover

Velta ledet konkurransen etter et hopp på 217,5 meter i førsteomgang. Dermed måtte han sitte og vente mens Robert Kranjec klinket til med et hopp på 244 meter og tok en suveren ledelse. Velta imponerte med 234,5 meter og ny personlig rekord, men det holdt ikke helt til gull.

- Det var kult å få til det andrehoppet. Jeg fikk med meg at de andre gutta hoppet bra, men greide å fokusere på arbeidsoppgavene. Og da gikk det bra. Jeg har ikke så mange hopp på de lengdene, så jeg må være fornøyd med at jeg greide å nå det i dag.

Velta endte til slutt 3 poeng bak Kranjec. Martin Koch kunne fort tatt gullet dersom han hadde stått på sitt 243 meter lange andrehopp, men østerrikeren falt og måtte nøye seg med bronsemedalje.

Resultat av knallhard jobbing
Sportssjef Clas Brede Bråthen var en av mange som lot seg imponere av Rune Velta nede på sletten.

- Han taklet et umenneskelig press. Han satt alene igjen på toppen for første gang og visste at de andre hadde hoppet ned på sletta. Likevel greide han å levere. Jeg er stum av beundring, sier Bråthen.

Les også: Anders Jacobsen gjør hopp-comeback

Han mener Velta er et treningsprodukt.

- Han var aldri det største talentet i ungdomsårene. Som guttehopper var han noen ganger direkte svak. Men han har jobbet hardt. Og Rune er det beste beviset på at hardt arbeid over tid alltid er det som fungerer best, sier Bråthen.

Hadde lav selvtillit
Alexander Stöckl mener Velta har hatt en formidabel utvikling gjennom sesongen, og ønsker ikke å ta noe ære for dagens prestasjon.

- Utøveren har alltid æren selv. Jeg er bare en som kan gå ved siden av og vise vei, sier Stöckl til TV 2 Sporten.

Suksessen har ikke kommet lett.

- Da vi startet i sommer var Rune veldig beskjeden som type, og selvtilliten var lav. Men han har hele tiden vært flink å gjøre de tingene vi har blitt enig om. Gjennom sesongen har selvtilliten blitt bedre og bedre. Ikke bare sportslig, men han er mye tryggere på seg selv utenfor arenaen også, når han prater med folk. Han har blitt mer voksen, sier Stöckl.

Supersvev av Fannemel
Nordmenn er kjent for å hoppe langt i skiflygningsbakker. Og i første omgang i Vikersund var det en ny manne som viste at han har kvalitetene som trengs for å fly ned mot den magiske grensen på 250 meter. Anders Fannemel klinket nemlig til med 244,5 meter i sitt første hopp, kun to meter bak verdensrekorden til Johan Remen Evensen på 246,5.

Selv om Fannemel hoppet lengst, var det altså Rune Velta som ledet rennet etter førsteomgang. Hans hopp på 217,5 meter ble gjennomført med tyngre forhold og fra lavere avsats.

Les også: Verdensrekordholderen sa nei til VM i skiflyging - Legger opp

Med Anders Bardal på 5. plass og Anders Fannemel på 4. plass lå det an til å bli en VM-fest på hjemmebane.

Bardal og Fannemel klarte ikke helt å følge opp de gode hoppene i andreomgang, men nordmennene viste uansett at det er god grunn til å glede seg foran lagkonkurransen søndag.

Topp 5:
1. Robert Kranjec - 408,7
2. Rune Velta - 405,7
3. Martin Koch - 386,2
4. Severin Freund - 372,6
5. Daiki Ito - 365,2

Øvrige norske:
7. Anders Bardal - 360,3
13. Anders Fannemel - 329,5
29. Bjørn Einar Romøren - 271,2