Silvio Berlusconi glad (Foto: AFP)
Silvio Berlusconi glad (Foto: AFP)

Berlusconi frikjent for korrupsjon

Den tidligere italienske statsministeren risikerte fem års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Silvio Berlusconi var tiltalt for å ha betalt den britiske advokaten David Mills 600.000 dollar for å lyve under to rettssaker mot Berlusconi og et av hans selskaper på 1990-tallet. Den gang var den skandaleombruste statsministeren i retten for lyssky forretningsvirksomhet.

Fengselsstraff

Under avslutningsprosedyren lørdag begjærte aktoratet at Berlusconi måtte dømmes til fem års fengsel for korrupsjon, mens forsvarerne argumenterte for at saken måtte henlegges fordi den var foreldet.

Etter flere timers diskusjon på kammerset, valgte de tre dommerne å lytte til forsvarerne.

Det er ikke kjent om påtalemyndigheten vil anke.

– Aldri møtt ham

Dagens avgjørelse kommer tre måneder etter at Berlusconi måtte trekke seg som statsminister i Italia etter til sammen 19 år bak roret. Skandalene rundt ham har vært mange i løpet av hans regjeringstid, men det var til slutt den økonomiske krisen i landet som felte ham.

Berlusconi har overlevd mang en strafferettslig forfølgelse, godt hjulpet av at han i siste liten har fått vedtatt lover som beskyttet ham mot lovens lange arm. Selv hevdet han sin uskyld i korrupsjonssaken senest fredag, der han i en pressemelding hevdet å aldri engang ha møtt David Mills.

– Han var en av mine mange advokater i utlandet som av og til jobbet for Fininvest group. Jeg kan ikke huske å ha møtt ham, heter det i pressemeldingen.

Pengene Mills fikk, var i virkeligheten betaling fra en italiensk våpenforhandler, hevdet Berlusconi.

Omgjort av høyesterett

Etter påtalemyndighetens beregninger går foreldelsesfristen for saken ut i juli, men forsvarerne mener det allerede er passert. Rettforhandlingene har mange ganger blitt utsatt på grunn av Berlusconis forpliktelser som statsminister. Etterhvert har foreldelsesfristen rykket stadig nærmere.

Mills ble dømt for korrupsjon i 2009, men dommen ble omgjort i Italias høyesterett, nettopp på grunn av foreldelse.

Korrupsjonssaken er bare en av mange pågående saker mot Berlusconi. Blant dem er påstanden om at han skal ha betalt for sex med en mindreårig marokkansk jente og deretter misbrukt sin stilling til å forhindre at det kom ut.