klagerett-barn - Barn får rett til å klage – men ikke i Norge

I løpet av februar undertegner minst ti land en tilleggsprotokoll til Barnekonvensjonen som gir barn klagerett, noe de ikke har i dag. Norge er ikke med.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barn kan i dag ikke klage når en stat bryter deres rettigheter. Den norske regjeringen har ikke gitt noen signaler om at den vil signere. Derfor har Redd Barna, Plan og UNICEF, sammen med 24 andre norske organisasjoner, skrevet brev til statsminister Jens Stoltenberg og bedt om at også Norge skriver under på tilleggsprotokollen.

– Klageretten er et viktig gjennombrudd for arbeidet med å styrke barns rettigheter. Vi håper Norge også vil støtte dette, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF Norge.

Generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna mener at i Norge bør alt ligge til rette for en rask signering og ratifisering av denne protokollen.

– Men hittil har regjeringen verken støttet arbeidet for å få klageretten på plass, eller vist tegn til å undertegne den. Vi håper nå regjeringen snur, sier hun.

Organisasjonene mener en klageordning vil øke respekten for barns rettigheter og være med å sikre barns grunnleggende rettigheter, ikke minst i land der barn har det vanskeligst. (©NTB)