RAMMET AV TRAILERBANDE: I løpet av få minutter forsvant to trekkvogner tilhørende Salten havneservice. (Foto: Tord Theodor Olsen)
RAMMET AV TRAILERBANDE: I løpet av få minutter forsvant to trekkvogner tilhørende Salten havneservice. (Foto: Tord Theodor Olsen)

Bander rapper trailere på norske veier

Tommy Soleng trodde først det var en dårlig spøk da han oppdaget at to trekkvogner var sporløst borte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trailerbander fra Øst-Europa har for alvor kommet til Norge. De tilhører et velorganisert kriminelt nettverk som stjeler hele vogntog fulle av last til store verdier.

Transportnæringen er bekymret og frykter for sikkerheten både for last og sjåfører.

Fra Norge visa Sverige til Finland

Tommy Soleng trodde første det hele var en dårlig spøk da han oppdaget at firmaets to trekkvogner var sporløst borte.

– Det hadde boret ut låsene på høyre dør i begge bilene, forteller Tommy Soleng, daglig leder ved Salten havneservice.

I løpet av noen få hektiske minutter stjal den kriminelle banden fra Litauen til sammen tre trekkvogner fra parkeringsplassen. Alt var nøye planlagt og organisert.

– Det er ting som tyder på at de visste hva de var ute etter. Man kan jo uansett gjøre seg noen tanker om det, sier Soleng.

Den litauiske banden stjal tre tilhengere som har fullastet av fisk og matvarer. De koblet på trekkvognen og kjørte over grensen via Sverige med retning Oulu i Finland.

To av de tre tilhengerne som stod inne på området til postterminalen på Fauske, inneholdt fisk til en verdi av 1,8 millioner kroner.

– Man gjør seg noen tanker. Man ligger jo og sover langs veien alene på mange forskjellige plasser. Man kan stille seg spørsmål om det fortsatt er like trygt, sier Soleng.

Satelittsporing

– Det vi ser her er hvor den traileren som ble stjålet, befinner seg akkurat nå, sier administrerende direktør i Bring frigo, Pål Ragnar Amundsen og peker på et satelittbilde over en transportterminal på dataskjermen sin.

Uheldigvis for de litauiske tyvene var en av de stjålne hengerne utstyrt med satellittsporing.

SÅ HVOR TYVENE KJØRTE: Takket være sporingssystemet i en av trailerne kunne de ansatte i Bring Frigo se følge tyvenes ferd. (Foto: Harald Bjørnson Jacobsen)
SÅ HVOR TYVENE KJØRTE: Takket være sporingssystemet i en av trailerne kunne de ansatte i Bring Frigo se følge tyvenes ferd. (Foto: Harald Bjørnson Jacobsen)

Ved hovedkontoret til Bring Frigo kunne de følge med på bandens bevegelser.

Fra Fauske, midt på natten, via Sverige på formiddagen, før de endte opp i Finland, der politiet aksjonerte.

– Så de ble tatt søndag kveld, og vi fikk også lasten tilbake, forteller Amundsen.

Det siste året er det stjålet et titall trailere i Norge, men forsikringsbransjen frykter vi skal få tilstander som i våre naboland, der det hvert år stjeles hundrevis av trailere.

– I det siste har det vært veldig konsentrert i Belgia og Nederland, men også over til Tyskland og opp til Danmark og Sverige, sier leder for utredning i Codan forsikring, Nils Kristian Brekke.

Kripos mener trailertyverier foreløpig er et lite problem i Norge.

– Fra utlandet så ser vi at tyveri av lastebiler og trekkvogner er et stort problem, det er ikke det i Norge per nå, sier leder for taktisk etterforsking i Kripos, Atle Roll-Mathisen.

– Men det er all mulig grunn til å følge nøye med på det.

Ikke akkurat godt skodd: Slik skulle det tsjekkiske vogntoget ta seg over Dovre

Vurderer sporings-påbud

Forsikringsbransjen vil nå vurdere å påby sporingsutstyr for å få forsikret kostbar last også i Norge.

– Vi må da sørge for at disse transportene blir sikret på best mulig måte. Sporingsutstyr og trackingsystemer det er det beste vi kan ha på den type transporter, sier Nils Kristian Brekke.

Se reportasje øverst i artikkelen.

– Slik ser den ut, det er en svart boks som er montert en plass på kjøretøyet. Den gir alt av opplysninger som kjøretøy data og posisjon på hvor bilen befinner seg, forklarer Jørn Jonassen, distriktssjef i Scania Norge, avdeling Fauske.

Alle Scania sine lastebiler som er produsert etter 2010 har sporingsutstyr Monter på et hemmelig sted på bilen.

– Den er gjemt godt i kjøretøyet, og det er slik vi ønsker at det skal være, sier Jonassen.

Håper politiet slår hardt ned

Lastebilene til Tommy Soleng hadde ikke sporingssystem. Derfor var det bare en tilfeldighet at en av tilhengerne som tilhørte Bring hadde slikt utstyr.

FLAKS AT HAN FIKK BILENE TILBAKE: Tommy Soleng håper politiet slår hardt ned på den typen kriminalitet han ble rammet av. (Foto: Tord Theodor Olsen)
FLAKS AT HAN FIKK BILENE TILBAKE: Tommy Soleng håper politiet slår hardt ned på den typen kriminalitet han ble rammet av. (Foto: Tord Theodor Olsen)

– Det er veldig liten tvil om at det var sporingen til Bring som gjorde at det gikk bra. Vi må nok tenke annerledes fremover nå, sier Tommy Soleng.

Den pågrepne trailerbanden fra Litauen er begjært utlevert fra Finland til Norge. Nå håper den erfarne sjåføren at både politiet og Kripos slår hardt ned på de østeuropeiske gjengene som tar seg til rett og stjeler store verdier ut av Norge.

– Jeg håper det. I og med at dette er en ny situasjon håper jeg at de kan se alvoret fra starten av og at de ser at dette er noe som ikke blir akseptert, sier Soleng.

Les også: 1 av 6 aust-europeiske vogntog har for dårlege dekk