FORLISTE: MS Rocknes forliste i Vatlestraumen i januar 2004 etter at det gikk på Revskolt grunnen og fikk slagside. Nå skal grunnen fjernes. (Foto: KYSTVERKETS OVERVÅKINGSFLY/SCANPIX)
FORLISTE: MS Rocknes forliste i Vatlestraumen i januar 2004 etter at det gikk på Revskolt grunnen og fikk slagside. Nå skal grunnen fjernes. (Foto: KYSTVERKETS OVERVÅKINGSFLY/SCANPIX)

Skal sprenge vekk fjellgrunn som tok 18 menneskeliv

Revskolt-grunnen i Vatlestraumen skal fjernes. I 2004 gikk MS «Rocknes» på grunnen og 18 mennesker omkom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fjell kommunestyre vedtok torsdag med 23 mot 22 stemmer at Revskolt-grunnen i Vatlestraumen skal fjernes, melder Bergens Tidende.

Det var denne undersjøiske grunnen som førte til at Rocknes forliste 19. januar 2004. 18 av mannskapet om bord mistet livet.

65 meter fra tunnel

Prosjektet med å sprenge vekk grunnen har lenge blitt utsatt grunnet frykt for at den undersjøiske Bjorøytunnelen kunne bli utsatt for skader. Bjorøytunnelen knytter Bjorøy og Tyssøys 850 beboere til fastlandet. Tunnelen ligger kun 65 meter fra der utsprengningen skal skje.

Etter lang tids debatt og vurdering av risiko og hvem som skulle ta regningen, er det nå klart for at arbeidet kan starte.

Prosjektleder Tone Sivertsen i Kystverket har tidligere sagt til avisen at arbeidet kan starte i mars.

LES OGSÅ: Slipper Rocknes-erstatning etter dom i lagmannsretten

65.000 kubikk med stein

Vatlestraumen er en sterkt trafikkert skipsleie som skal bli langt sikrere når de 65.000 kubikkmeterne med steinmasse er fjernet.

Rocknes-ulykken er en av de alvorligste skipsforlisene i Norge i senere tid. Lasteskipet var på vei sørover fra Eikefet gjennom Vatlestraumen med stein til Tyskland da det om ettermiddagen 19. januar 2004 berørte Revskolt-grunnen på ni meters dybde.

Det fikk problemer med stabiliteten før det fikk slagside. Skipet hadde 29 besetningsmedlemmer og pluss los om bord.

18 av mannskapet omkom i forliset, deriblant den norske kapteinen. Forliset førte også med seg store miljøskader.

LES OGSÅ: De verste skipsulykkene i Norge i moderne tid