KORANBRENNING: Videoer av koranbrenning ble vist i Oslo tingrett torsdag. (Foto: YouTube/Eivind Fondenes/TV 2)
KORANBRENNING: Videoer av koranbrenning ble vist i Oslo tingrett torsdag. (Foto: YouTube/Eivind Fondenes/TV 2)

Denne koranbrenningen fikk Krekar til å utstede fatwa mot to kurdere

Islamsk lov sier at dette straffes med døden, hevder mulla Krekar. Men han benekter at han har drapstruet noen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere videoer av koranbrenning har blitt vist i rettssalen under straffesaken mot mulla Krekar. Det er disse videoene som førte til at mulla Krekar utstedte en fatwa mot to av de tre kurderne som er fornærmet i straffesaken mot ham.

Den første videoen viser en person som river ut flere sider av Koranen, for deretter å sette fyr på dem. Den andre videoen viser en av de fornærmede i rettssaken som spytter på Koranen.

I sin egen forklaring i retten fortalte mulla Krekar at enhver som brenner Koranen fortjener å dø. Han erkjenner at det er han som har kommet med en fatwa mot de to kurderne, men benekter at han har drapstruet dem.

– Det er ikke jeg som utgjør noen fare for dem, det er det deres gjerning som gjør, hevdet Krekar.

– Han har forklart hva Koranen og islam sier om disse handlingene, og at disse handlingene fortjener straff. Ifølge ham har han forklart at dette er ting som fortjener dødsstraff. Sakkyndig i rettssaken, Brynjar Lia, har fortalt at dette er det delte oppfatninger om, og mulla Krekar har også forklart at det er helt godtatt at det finnes flere synspunkter på disse spørsmålene, sier Krekars forsvarer Brynjar Meling til TV 2.

Se utdrag fra videoene i videovinduet over artikkelen (Reporter: Kadafi Zaman)

Protest mot Saddam Hussein

De to kurderne som står bak koranbrenningen hevder de ikke hadde til hensikt å krenke muslimer eller islam. Bakgrunnen for brenningen er at dette var en protest mot Saddam Husseins massedrap på irakiske kurdere under Al-Anfal-kampanjen mot slutten av 1980-tallet.

Saddam Hussein brukte Al-Anfal-verset i Koranen som begrunnelse for drapet på 182.000 kurdere i Nord-Irak. Derfor valgte de to fornærmede å rive ut Al-Anfal-verset fra Koranen, og brenne det.

Halmat Goran er én av de fornærmede i saken. Han la ut en video på internett hvor han brenner og spytter på Koranen

– Jeg forstår at folk reagerer, men når folk reagerer på at en tekst fra Koranen blir brent, hvorfor reagerer de ikke på drapet på 182.000 kurdere, spør Goran.

ANGRER IKKE: Helmut Goran brente deler av Koranen og spyttet på den. Nå er han fornærmet i straffesaken mot mulla Krekar.  (Foto: Ola Thingstad / TV 2)
ANGRER IKKE: Helmut Goran brente deler av Koranen og spyttet på den. Nå er han fornærmet i straffesaken mot mulla Krekar. (Foto: Ola Thingstad / TV 2)

Han angrer ikke på hva han har gjort, og er heller ikke redd for at bildet av ham blir spredd i mediene.

– Mitt bilde er allerede overalt, på Facebook, på YouTube og i kurdiske aviser, sier han.

– Er du redd mulla Krekar?

– Jeg er ikke redd ham. Han kan ikke gjøre noen ting.

LES KADAFI ZAMANS BLOGG: Hvorfor er mulla Krekar tiltalt for terror?

Krekar står fast på uttalelsene

Ifølge mulla Krekars forsvarer, Brynjar Meling, deler Krekar de to kurdernes oppfatning av Saddam Husseins massakrer.

– Der er de helt enige, men han er sterkt uenig i at Koranen og Anfal-kapittelet kan tas til inntekt for dette angrepet og at man dermed skal markere motstand mot Saddam Hussein på en slik måte. Han oppfatter at handlingene og publiseringen av videoene er gjort ene og alene for å krenke islam og krenke det muslimene tror på, sier Meling.

Krekars fatwaer har funnet sted på internett, blant annet på chattenettstedet Paltalk og på YouTube. Krekar avviser likevel at han personlig har truet noen på livet, men at han kun har informert om hva som er straffen for deres handlinger i henhold til islamsk lov.

– Han forstår at det er reaksjoner på hans uttalelser, men han er klar på at han vil si det samme uansett om en straffepåstand er 120 dager, ett år eller ti år. Han har uttalt seg på bakgrunn av sin tro, og en norsk rett vil ikke endre på hans standpunkt i forhold til det, sier Meling.

I RETTEN: Mulla Krekar og forsvarer Brynjar Meling.  (Foto: Ola Thingstad / TV 2)
I RETTEN: Mulla Krekar og forsvarer Brynjar Meling. (Foto: Ola Thingstad / TV 2)

– Han mener at de som brenner Koranen fortjener å dø?

– Han mener at etter islam, så er det riktig. Jeg tror mulla Krekar har et veldig avslappet forhold til egne meninger, men er opptatt av å finne ut hva Koranen sier, hva islam sier, hva Sharia-loven sier og redegjøre for det, så blir hans egne meninger underordnet, sier Meling.

– Han har også vært klar på at han verken har myndighet til å oppfordre noen til å ta livet av noen, eller at hans uttalelser kan legitimere slike handlinger, fortsetter han.

– Alvorlige trusler

Påtalemyndigheten ser imidlertid ikke på uttalelsene som informasjon om hva islam sier om å brenne Koranen, men som konkrete drapstrusler mot de tre kurderne.

– Han er tiltalt for å ha truet dem ved å ha kommet med en fatwa, hvor han har kommet med en juridisk betenkning som sier at man er frafallen hvis man krenker Koranen på ulike måter, og at disse ved å brenne den er frafallen og kan drepes, sier statsadvokat Geir Evanger til TV 2.

Statsadvokat Geir Evanger sier aktoratet ser på fatwaene til Krekar som svært alvorlige trusler.  (Foto: Ola Thingstad)
Statsadvokat Geir Evanger sier aktoratet ser på fatwaene til Krekar som svært alvorlige trusler. (Foto: Ola Thingstad)

– Hvordan oppfatter dere disse uttalelsene?

– Vi oppfatter det som alvorlige trusler.

I Oslo tingrett fredag vitnet to av de tre kurderne som Krekar ifølge tiltalen skal ha drapstruet. Statsadvokaten mener man fikk et godt innblikk i saken gjennom forklaringene til de to kurderne.

– Dette er tre personer som har fått føle det ganske kraftig på kroppen, og det skyldes i stor grad Krekar, sier Evanger.

Evanger sier han konstaterer at det tidvis blir store reaksjoner på hva de fornærmede har gjort.

– At noen føler at det er en krenkelse, det ser jeg og det skjønner jeg, men det tilsier ikke nødvendigvis at det er lov til å gå ut med trusler, sier han.

LES OGSÅ:– Jeg tenkte at livet mitt var ferdig

Forfatter i skjul

Mens to av kurderne skal ha blitt drapstruet for å ha publisert videoer av koranbrenning og spytting på Koranen, skal den tredje ha blitt drapstruet på grunn av bøker han har gitt ut. Det er den kjente kurdiske forfatteren Mariwan Halabjaee.

I 2005 ga han ut boken «Sex, Sharia and Women in the History of islam». Han ble dømt for blasfemi i hjemlandet Irak in absentia og fikk asyl i Norge på grunn av dette.

Her lever han i skjul under falsk identitet. I retten fortalte han at fatwaen fra mulla Krekar har ført til at han må kle seg ut med parykk og briller når han går utendørs, og at han går med skuddsikker vest under jakken.

– Jeg venter hele tiden på at det kommer en person som vil drepe meg, sier han til TV 2.

VITNE BLE DRAPSTRUET: «Jeg kommer til å halshogge deg, uansett hvor du er»

Risikerer 15 års fengsel

Det er første gang en straffesak mot mulla Krekar har endt med tiltale. Blir mullaen dømt, risikerer han 15 års fengsel.

I tillegg til å være tiltalt for drapstrusler mot de to kurderne, er Krekar tiltalt for drapstrusler mot Høyre-leder Erna Solberg. Han er også tiltalt etter terrorparagrafen, fordi han ifølge tiltalen skal ha oppfordret irakere til å ta i bruk selvmordsaksjoner og andre angrep mot amerikanske soldater og amerikanske interesser i USA.

ERNA SOLBERG: – Jeg kan ikke ta trusler innover meg