VIL SKAPE FRED: FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan har fått i oppdrag å skape fred i Syria av FN og Den arabiske liga. (Foto: SCANPIX/Reuters)
VIL SKAPE FRED: FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan har fått i oppdrag å skape fred i Syria av FN og Den arabiske liga. (Foto: SCANPIX/Reuters)

Kofi Annan skal skape fred i Syria

FNs tidligere generalsekretær har fått i oppdrag å bringe fred til Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kofi Annans oppgave vil være å få slutt på volden og menneskerettsbruddene i Syria, og å finne en fredelig løsning på krisen i landet, heter det i en uttalelse fra FN og Den arabiske liga, som har gitt Annan oppdraget.

De tar til orde for en «grundig politisk dialog mellom den syriske regjeringen og alle delene av opposisjonen». Utgangspunktet for Annans arbeid vil være vedtaket i FNs hovedforsamling i forrige uke, som uttrykte støtte til Den arabiske ligas siste fredsplan.

LES OGSÅ: FN ber Syria innordne seg Den arabiske liga

Samtidig har Russland fått skarp kritikk for å selge våpen til Assads regjering. Den syriske opposisjonen har innstendig bedt russerne om å bruke sin innflytelse til å presse Assad til å slippe inn nødhjelp.

Utnevnelsen av Annan som spesialutsending til Syria skjedde natt til fredag norsk tid. Også den tidligere finske presidenten og nobelprisvinneren Martti Ahtisaari var på forhånd aktuell til stillingen, ifølge en vestlig diplomat i New York som ikke ønsker å bli navngitt. (©NTB)

LES OGSÅ: Opprørere bruker YouTube som kringkastingskanal