ny1-kreft-test-gransker - Fem sykehus granskes etter krefttest-feil

Statens helsetilsyn skal granske fem sykehus som bruker en omstridt HPV-test for å avdekke livmorhalskreft. Ett av sykehusene mener derimot at deres test er den beste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Granskingen kommer etter at flere norske kvinner har utviklet kreft selv om testen ikke påviste det kreftfremkallende HPV-viruset. I tillegg krever tilsynet at helseforetakene undersøker om omfanget av saken kan være enda større enn det som er kjent hittil, melder TV 2.

Universitetssykehus Nord-Norge (UNN) har brukt den aktuelle testen siden 2005, men allerede i 2009 mente gynekologer ved sykehuset at testen ikke var god nok. Nå er UNN ett av sykehusene som skal granskes.

– Vi vil se nærmere på de pasientene som vi får vite om, og de helseforetakene som har vært i fokus. Avhengig av hva vi kommer fram til da, vil vi se om det er andre forhold vi også skal undersøke, sier direktør Lars E. Hanssen i Statens helsetilsyn.

Sveinung Sørbye er overlege i klinisk patologi ved UNN. Han mener den omstridte testen som brukes der er bedre enn alternativene.

– Statistikken viser i hvert fall at de fem sykehusene som bruker denne testen har redusert forekomst av kreft, mens tallene på landsbasis er uendret, sier Sørbye til NTB. (©NTB)