datatilsynet-dna-politiet-F - Datatilsynet krever svar om masse-DNA-testing

Datatilsynet ber Justisdepartementet avklare om politiet har lov til å innkalle hundrevis av menn til DNA-testing for å undersøke om de er voldtektsforbrytere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste årene har politiet kalt inn til slik massetesting flere ganger. I minst to tilfeller har bosted eller det at de har vært registrert på en bestemt basestasjon vært nok til å bli innkalt, skriver Aftenposten. Også i forbindelse med drapet på Hilda Feste i Os vurderte politiet en tilsvarende masseinnkallelse før en 18-åring ble siktet for drapet.

Datatilsynet er kritisk til denne politimetoden og ber i et brev Justisdepartementet redegjøre for om den i det hele tatt er lovlig.

– Dette er en utvikling vi har sett komme mer og mer, og vi har all grunn til å tro at det vil bli brukt enda mer. Hvor skal grensen gå for hvor mange man kan kalle inn? Kan man kalle inn en hel by, en bydel eller mange hundre personer, spør direktør Bjørn Erik Thon.

I Oslo ønsket politiet ikke å bruke metoden etter en rekke overfallsvoldtekter, og politiinspektør Hanne Kristin Rohde stilte spørsmål ved lovligheten, skriver avisen.

Statsadvokat Tor Henning Knudsen ved Riksadvokaten sa til Aftenposten tidligere i år at det ikke var noen begrensning på hvor mange politiet kan be om å avgi en DNA-prøve frivillig. (©NTB)