UTEN MOHN, IKKE NOE FOTBALLAG: Trond Mohn har uten tvil vært en av de viktigste bidragsyterene til at det fortsatt er et fotballag i Eliteserien fra Tromsø. (Foto: Svein H. Lian/TV 2)
UTEN MOHN, IKKE NOE FOTBALLAG: Trond Mohn har uten tvil vært en av de viktigste bidragsyterene til at det fortsatt er et fotballag i Eliteserien fra Tromsø. (Foto: Svein H. Lian/TV 2)

Hele Tromsøs redningsmann er fra Bergen

Tromsø trykker Trond Mohn til sitt bryst. Siden 2006 har den rause bergenseren bidratt med 230 millioner kroner til forskning, topp- og breddeidrett og sykehuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergenseren er stolt over å kle seg i et symbol for Tromsø, logoen til Tromsø IL.

– Det er stort. Jeg føler faktisk at jeg har fortjent den, sier han.

Siden 2006 har toppklubben Tromsø IL mottatt 32 millioner kroner, noe som har bidratt til å redde klubben.

Legger ingen føringer

– Bidragene fra han har vært veldig viktige. Vi var i en situasjon hvor vi omtrent måtte selge halve A-laget for å få økonomien på plass, sier styreleder i Tromsø IL, Bjørn Nilsen.

LES OGSÅ: Styrtrike Trond Mohn med hemmelig TIL-pengedryss

Mohn legger ikke føringer på hvordan pengene brukes. Han er like opptatt av aktiviteten som oppstår i kjølvannet av toppfotballen.

– Den store utfordringen i all breddeidrett er å holde ungdommen så lenge som mulig i idretten. Vi er alle enige om at det å drive forebyggende arbeid koster en brøkdel av reparasjonene. Så kan vi holde ungdommene borte fra gaten gjør vi en veldig stor oppgave, sier han.

Saken fortsetter under bildet

SYKEHUSET: Det er ikke bare fotballklubben som har fått støtte av bergenseren. Sykehuset har og nytt godt av gavene fra Mohn. (Foto: Svein H. Lian/TV 2)
SYKEHUSET: Det er ikke bare fotballklubben som har fått støtte av bergenseren. Sykehuset har og nytt godt av gavene fra Mohn. (Foto: Svein H. Lian/TV 2)

På sykehuset jubles det også for bidragene fra Mohn. Den nyinnkjøpte CT-skanneren er mer presis, effektiv og sikrere enn tidligere utstyr. Prislappen er på 17 millioner kroner.

– På halvannen måned har vi undersøkt 100 personer. Med den gamle metoden ville kanskje bare ti personer vært undersøkt. Så denne er ti ganger så effektiv, sier Mohn.

Vil ikke si hvor mye han har brukt

Men hvor mye han har bidratt med i landsdelen siden 2006 vil han ikke ut med selv.

– Nei, det må du spørre Kjell Kolbeinsen om.

Og Kolbeinsen har svaret.

– Legger du sammen det han har gitt til universitetet, Tromsø idrettslag, sykehuset og andre foreninger så er beløpet så langt jeg har klart å finne ut 230 millioner kroner, sier Kolbeinsen.

– Det er bra det, sier Mohn forlegent.

– Hva er det som gjør at du er så engasjert i Tromsø?

– Å gi er den største gleden

– Det er en åpenhet og direkthet og herlig språkbruk som gjør at som storkjeftet bergenser blir man glad i landsdelen, sier han.

LES OGSÅ: Ap-milliardær fortviler over regjeringens gavekutt

Trond Mohn er ikke så opptatt om pengene kommer fra privat, kommunalt eller statlig hold. men la likevel følgende utsagn stå som en utfordring til andre bemidlete personer i landet.

– Vi er vår egen lykkes smed. Så får det være opp til den enkelte hva han eller hun vil gjøre med pengene sine. Men la det være sagt: Det å gi er kanskje den største glede her i livet, sier Trond Mohn.

TJENER MEST: Trond Mohn tjener mest i landet ifølge de nye skattelistene.  (Foto: Svein H. Lian/TV 2)
TJENER MEST: Trond Mohn tjener mest i landet ifølge de nye skattelistene. (Foto: Svein H. Lian/TV 2)