Richard Miles (Foto: CBS)
Richard Miles (Foto: CBS)

Her blir han frikjent etter 14 år i fengsel: – Du er faktisk uskyldig

Richard Miles ble uskyldig dømt for drap i 1995.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 14 år satt Richard Miles på en fengselscelle i Dallas, USA. Han var uskyldig dømt for å ha skutt to personer på en bensinstasjon i 1994. Et av ofrene døde, mens den andre overlevde.

Ble tipset om andre

Etter drapet og drapsforsøket ble Miles utpekt av vitner, men det var også andre som fortalte politiet at de hadde tatt feil gjerningsmann. Blant dem var en anonym kvinne som tipset politiet om at eks-kjæresten hennes hadde tilstått drapet.

Opplysningene kunne ført til at Miles ville blitt frikjent allerede under rettssaken i 1995, men ettersom politiet aldri ga informasjonen til Miles forsvarer-team, endte det med at han ble dømt for drapet.

– Du er faktisk uskyldig

Først da en gruppe som etterforsker justismord tok saken, kom det fram at dommen var basert på både usannsynlige vitneutsagn og mangelfullt kriminalteknisk arbeid.

Les også: Uskyldig mann satt 14 år på dødscelle i USA

De begjærte saken gjennopptatt og i 2009 ble Miles løslatt fra fengsel. Men han måtte vente i to år før han fikk den offisielle frikjennelsen.

Forrige onsdag møtte han i retten i Dallas der han omsider fikk høre de etterlengtede ordene:

– Retten finner at du faktisk er uskyldig i disse handlingene og løslater deg. I dag er du en fri mann, sa dommeren før han tok ham i hånden og gratulerte ham.

Planlegger søksmål

En tydelig rørt Miles kunne dermed starte prosessen med å saksøke staten for urettsmessig fengsling.

– Livet mitt ble tatt fra meg på grunn av påtalemaktens handling. Jeg kan ikke bare la det gå, sier Miles til CBS.

Og Russel Wilson i Dallas Conviction Integrity Chief er enig.

– Vi som påtalemyndighet hadde informasjon om at en annen hadde utført drapet. Vi skulle ha gitt det til forsvarsadvokatene, men gjorde det ikke, sier Wilson.

De siste to årene har Miles fått mye støtte fra en gruppe med ofre for justismord, som blant annet har hjulpet ham med å finne jobb. Men likevel har det vært vanskelig å skape seg et liv igjen, så lenge han fortsatt ikke var offisiellt renvasket.