Mette Marits veske regnes som det ultimate luksussymbolet. Den kommer fra det franske motehuset Hermès og har en pris på 64 000 kroner. (Foto: Philippe Desmazes, © Scanpix)
Mette Marits veske regnes som det ultimate luksussymbolet. Den kommer fra det franske motehuset Hermès og har en pris på 64 000 kroner. (Foto: Philippe Desmazes, © Scanpix)

– Velg noe billigere neste gang, Mette-Marit

Mette-Marits 64.000 kroner-veske engasjerer og provoserer. Si hva du mener inne i artikkelen.

Med en veske til 64.000 kroner har kronprinsesse Mette-Marit engasjert og provosert. For det er ikke første gang hun viser seg med dyre vesker eller designerklær av ypperste merke.

Gult i Ghana

Bildet av Mette-Marit som tørker svetten under et besøk i Ghana,
  med gul Pradaveske på fanget, vakte oppsikt. (Foto: Lise Åserud, © Scanpix)
Bildet av Mette-Marit som tørker svetten under et besøk i Ghana, med gul Pradaveske på fanget, vakte oppsikt. (Foto: Lise Åserud, © Scanpix)

Tidligere har Mette-Marit vakt oppsikt da hun møtte opp på Unicef-opdrag i Ghana med ei knall gul Pradaveske. Under Nobel-helgen hadde hun en designgarderobe verdt over 100.000 kroner med kjoler fra Valentino og Chanel.

Nå er det ei ny luksusveske som skaper overskrifter, nemlig en Birkin-veske til en verdi av 64.000 kroner. Det var under en samling hos UNAIDs hovedkvarter i Genève før helgen, at Mette-Marit viste fram sin nye designerveske, en mørkebrun skinnbag fra det franske luksusmerket Hermès.

Les også om den berømte Hermès-vesken: Dette er verdens mest eksklusive veske

Luksussymbol

Inger Merete Hobbelstad, kommentator i Dagbladet, er en av dem som har engasjert seg i Mette-Marits vesker og klær.

– Mange kvinner, meg selv inkludert, ville nok gjerne hatt denne vesken hvis vi fikk muligheten til det. Den er det ultimate luksussymbolet, sier Hobbelstad.

Hun mener det ikke er noen grunn til å la seg overraske over at kronprinsessen bruker dyre designervarer, fordi det er en del av monarkiet og det forventes av dem at de skal kaste glans når de er ute og representerer.

– Det er greit å huske på at det de kritiseres for, nemlig en dyr og eksklusiv livsstil, også er det som ligger i rollen deres som kongelige, sier hun.

Dyr smak: Under Nobel-konserten hadde kronprinsessen på seg
  en kjole fra Chanel. (Foto: Leonhard Foeger, © Reuters)
Dyr smak: Under Nobel-konserten hadde kronprinsessen på seg en kjole fra Chanel. (Foto: Leonhard Foeger, © Reuters)

Les også: Fra utagerende festdronning til folkets prinsesse

Tenk på signalene

– Man kan likevel forvente at de er bevisste på hvilke signaler de sender ut. Denne typen luksusartikler synliggjør forskjellene mellom de vellykkede og de mindre vellykkede, sier hun.

Førstelektor ved Markedshøyskolen, Karl Fredrik Tangen, tror ikke folk hisser seg så veldig opp over Mette-Marits pengebruk.

– Jeg synes ikke det er problematisk. Hun kommer jo fra en enkel bakgrunn og det forventes av henne at hun skal gjøre noe kongelig - noe som er litt opphøyd og annerledes enn det alle vi andre gjør, sier han.

Likevel har han et råd med på veien til Mette-Marit:

– Kjøp gjerne den veska til 64.000 kroner, men velg et par billigere sko neste gang. Da vil pressen skrive om det og så er problemet løst, sier han.