fjerdeplass
fjerdeplass

Krig om den siste Mesterliga-plassen: – Arsenal kan avgjøre på Emirates

Fire klubber kjemper om den siste plassen som gir spill i Mesterligaen. – Chelsea har på papiret det sterkeste laget, mener ekspert.

London (TV 2 Sporten): Mye skal gå galt for tetlagene om Manchester City, Manchester United og Tottenham ikke tar de tre første plassene på Premier League-tabellen. Nå ligger det an til å bli en dramatisk duell mellom Chelsea, Arsenal, Liverpool og Newcastle, som alle er i posisjon til å sikre seg den siste Mesterliga-billetten.

– Det virket alltid mest sannsynlig at de to Manchester-klubbene skulle være sterkest i England. Men avstanden ned til Chelsea og Arsenal har bare blitt ytterligere styrket i form av Tottenhams forbedring. Det at Spurs har tatt så store steg og gjort det bra lenge, har sørget for at Arsenal og Chelsea nå må krige om en fjerdeplass, sier fotballansvarlig i avisen London Evening Standard, James Olley, til tv2.no.

Svekket
Olley følger de to hovedstadsklubbene som kjemper om fjerdeplassen tett. Han mener det er flere årsaker til at Andre Villas-Boas og Arsène Wenger begge har en tung sesong.

– Chelsea er inne i et generasjonsskifte. Det er en garderobe med mange sterke og innflytelsesrike profiler, og de har fått lov til å ha for mye makt lenge. De aldrende spillerne er nødt til å bli erstattet. Det stilles spørsmål ved Andre Villas-Boas’ autoritet, men det tar tid å bygge et nytt lag.

– Arsenals sesong ble egentlig definert da de lot Cesc Fàbregas og Samir Nasri dra like før overgangsvinduet stengte. De måtte skynde seg med å kjøpe inn nye spillere. Laget har aldri sett ut som en solid enhet siden det. I tillegg har de blitt preget av mange skader, som ser ut til å gå ut over Arsenal hver eneste sesong.

På papiret sterkere
For øyeblikket ligger Liverpool fire poeng bak Arsenal, som før helgens runde sitter i førersetet. Chelsea innehar femteplassen med dårligere målforskjell enn byrivalen fra Emirates. James Olley mener at begge på papiret er sterkere enn Kenny Dalglish sitt mannskap, men påpeker at scouserne har tatt noen steg samtidig som at londonerne har gått tilbake.

– Kenny Dalglish har brukt rundt 100 millioner pund, men Liverpool er fortsatt et lag som er i en utviklingsfase. Chelsea og Arsenal er mer etablerte lag, og de har vært sterke i Premier League mens Liverpool har vaklet. Nå er gapet dem imellom mye mindre, sier Olley, som tror ikke tror det blir spilt Mesterliga-fotball på Anfield neste sesong.

– Chelsea er nok favoritter fordi stallen på papiret er det sterkeste, men jeg har likevel en følelse av at Arsenal klarer dette. De har et tøft kampprogram, men det er flere storlag som skal til Emirates, og der er det Arsenal som ofte avgjør skjebnen, sier han.

Arsenal – 43 poeng:
Exiten fra FA-cupen og det katastrofale resultatet mot AC Milan på San Siro, gjør at Arsenal nok en gang vil sitte igjen troféløse når alt er over i mai. Presset øker på Arsène Wenger for hver eneste uke som går, og klarer de ikke å havne blant de fire beste i Premier League, vil det bare gjøre fiaskosesongen komplett.

The Gunners får – i likhet med fjerdeplasskonkurrentene – ingen enkel vei med å sikre en plassering som gir inngangsbillett til Europas gjeveste klubbturnering. På søndag tar de imot erkefiende Tottenham, men terminlisten byr også på møter med Manchester City, Chelsea, Newcastle og Liverpool.

Det er gode muligheter for flere Van Persie-scoringer i kveld. (Foto: GLYN KIRK/Afp)
Det er gode muligheter for flere Van Persie-scoringer i kveld. (Foto: GLYN KIRK/Afp)

Chelsea – 43 poeng:
Etter Roman Abramovitsj sitt inntog på Stamford Bridge i 2003, har supportere blitt vant med at klubben kjemper om edelt metall på flere fronter. 17 poeng bak Manchester City etter 25 serierunder er derfor langt under forventet standard. Skulle Chelsea mislykkes om å kapre fjerdeplassen i Premier League, vil Andre Villas-Boas leve svært farlig – selv om han gjentatte ganger har hevdet at han har eierens fulle tillit. Det svake resultatet i Napoli styrket heller ikke portugiserens aksjer.

Londonerne har et kampprogram som inneholder flere hinder som kan knuse drømmen om spill i Mesterligaen neste sesong. Chelsea skal gjeste Etihad Stadium, Emirates og Anfield. I tillegg får de besøk av rival Tottenham. Borteturen til vestkantnabo Fulham kan heller ikke sees på som enkelt.

Andre Villas-Boas har ikke fått de til med Chelsea. Suksess i Champions League kan redde sesongen, men lite tyder på at laget kan gå til topps i turneringen (Foto: GLYN KIRK/Afp)
Andre Villas-Boas har ikke fått de til med Chelsea. Suksess i Champions League kan redde sesongen, men lite tyder på at laget kan gå til topps i turneringen (Foto: GLYN KIRK/Afp)

Newcastle – 42 poeng:
Newcastle var nederlagsdømte av mange før sesongen startet, men de har levert bemerkelsesverdig gode resultater hele veien. Selv da nøkkelspillere var borte under Afrikamesterskapet, klarte de å bite seg fast til en imponerende tabellplassering.

Få levner The Magpies store sjanser til å kapre fjerdeplassen, men selv om de ikke skulle oppleve å spille i Mesterligaen med det første, vil de uansett bli en viktig rolle i innspurten. Sebrastripene skal nemlig møte Arsenal, Manchester City, Liverpool og Chelsea.

Newcastles stjerneskudd Demba Ba skal stå på ønskelisten til Arsenal-manager Arsène Wenger. (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)
Newcastles stjerneskudd Demba Ba skal stå på ønskelisten til Arsenal-manager Arsène Wenger. (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)

Liverpool – 39 poeng:
Liverpool ligger dårligst plassert på en sjuendeplass, og konkurrentene kan rykke fra i helgen når klubben spiller Ligacupfinale på Wembley. Med Steven Gerrard skadefri og Luis Suàrez tilbake fra karantene, har Kenny Dalglish mer kvalitet og bredde til rådighet.

Scouserne har også tøffe kamper i innspurten. Rødtrøyene skal duellere mot Chelsea, Arsenal og Everton på eget gress, mens de skal reise til Newcastle og Sunderland.

Luis Suarez har ikke vært i sving siden Boxing Day. Nå er han tilbake for Liverpool etter åtte kampers suspensjon
Luis Suarez har ikke vært i sving siden Boxing Day. Nå er han tilbake for Liverpool etter åtte kampers suspensjon

Hvem tror du tar fjerdeplassen i Premier League? Diskuter i kommentarfeltet!