menneskehandelsaken_gull (Foto: TV 2)
menneskehandelsaken_gull (Foto: TV 2)

Mindreårig jente arrestert 30 ganger på 13 måneder

Hver gang ble hun levert tilbake til personene som nå er tiltalt for menneskehandel. – Politiet har mye å lære av denne saken, sier politiadvokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seks rumenere, tre kvinner og tre menn, er tiltalt i menneskehandelsaken som starter i Bergen tingrett 5. mars. Totalt fire barn i alderen 13–17 år har status som offer for menneskehandel.

Saken ble rullet opp i Bergen da to mindreårige jenter ble pågrepet for tyveri i oktober 2010. Dagen i forveien hadde de samme jentene blitt tatt for salg av falske gullvarer.

– Politiet mistenkte da at det sto voksne personer bak som utnyttet disse to jentene, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt til TV 2.

Arrestert 30 ganger

Den 15 år gamle jenta som politiet tok hånd om i 2010 da saken ble rullet opp, hadde blitt arrestert hele 30 ganger i løpet av 13 måneder i 2008 og 2009 for straffbare forhold begått ulike steder i Norge.

De siste dagene før 15-åringen ble tatt hånd om av barnevernet bodde hun to netter på offentlige toalett sammen med en syv måneder gammel baby, blant annet på dette toalettet utenfor Sandnes.  (Foto: Politiet)
De siste dagene før 15-åringen ble tatt hånd om av barnevernet bodde hun to netter på offentlige toalett sammen med en syv måneder gammel baby, blant annet på dette toalettet utenfor Sandnes. (Foto: Politiet)

– Ved alle disse anledningene var politi og barnevern involvert, og ved alle anledningene ble hun utlevert igjen til de personene som nå står tiltalt for å ha utnyttet henne. Vi har avdekket mange ting gjennom etterforskningen av saken, som politiet er nødt til å ta lærdom av, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til TV 2.

De siste dagene før hun ble pågrepet i Bergen skal den 15 år gamle jenta ha sovet på offentlige toaletter på Trengereid og utenfor Sandnes. Da hadde hun også med seg en baby på syv måneder.

– Det sier noe om hvilke forhold disse barna har levd under i løpet av reisen i Norge, sier Christoffersen.

LES OGSÅ: Seks personer tiltalt for grov menneskehandel i Bergen

Voldtekt og tvangsgifting

Som gruppe er de seks rumenerne registrert i alle landets politidistrikt med unntak av Finnmark. Men saken som politiadvokat Christoffersen sier kan være den største menneskehandelsaken som er avslørt i Norge noensinne har flere andre alvorlige tiltalepunkter.

Én av kvinnene er tiltalt for å ha medvirket til voldtekt av sin egen datter. I Romania i 2008 ble datteren, som den gang var elleve år gammel, tvangsgiftet med en gutt. Ifølge tiltalen ble jenta holdt nede av flere menn, mens hun ble voldtatt av gutten hun hadde blitt tvangsgiftet med. Politiet mener moren hennes var delaktig i denne hendelsen.

– Hun erkjenner ingen straffskyld for noen av forholdene, sier kvinnens forsvarer Carl Christian Grythe Hoff til tv2.no.

MYE Å LÆRE: Politiadvokat Rudolf Christoffersen sier politiet må ta lærdom av menneskehandelsaken som starter i Bergen tingrett 5. mars.  (Foto: Sven A. Nydal/TV 2)
MYE Å LÆRE: Politiadvokat Rudolf Christoffersen sier politiet må ta lærdom av menneskehandelsaken som starter i Bergen tingrett 5. mars. (Foto: Sven A. Nydal/TV 2)

Dette er imidlertid ikke første gang jenta skal ha blitt tvangsgiftet. Året etter, i 2009, mener politiet at hun ble tvunget til å inngå ekteskap med en annen gutt, etter at moren hennes mottok 7–9000 euro fra guttens foreldre.

Sommeren 2010 skal moren ifølge tiltalen nok en gang ha tvangsgiftet bort datteren til en tredje gutt. Kvinnen erkjenner heller ikke straffskyld for disse forholdene.

– Er det bevis for at hun har voldtatt datteren sin, så er jo det både straffbart og straffverdig, men hun sier hun ikke har deltatt i noe slikt og mener hun ikke har gjort noe straffbart. Hun synes det er helt urimelig og forferdelig at hun er tiltalt for det, sier forsvareren.

LES OGSÅ: Politiet: – Sigøynere tvang unge jenter til tigging og stjeling

Tiltalt for handlinger begått i utlandet

Et uvanlig aspekt ved saken er at utenlandske statsborgere kan ende opp med å bli dømt i Norge for handlinger som skal ha blitt begått i utlandet.

– Det er ikke så vanlig at vi straffer handlinger som er begått av utlendinger i utlandet. Da må vi få godkjenning fra regjeringen. I dette tilfellet har Kongen i statsråd besluttet at påtalemyndigheten kan ta ut tiltale for de aktuelle forholdene, sier statsadvokat Arild Oma til tv2.no.

Forsvarer Carl Christian Grythe Hoff synes dette er merkelig.

– Denne saken fører til enorme kostnader for det norske samfunnet. Min klient er tiltalt for forhold som i all hovedsak er begått i utlandet. Det synes jeg er veldig spesielt. Spesielt når man bruker så mye ressurser, og når rumenske myndigheter ikke interesserer seg for saken, og når rumenske myndigheter ikke straffeforfølger romfolket for måten de lever.

Advokat Tom Barth-Hofstad, som forsvarer en 41 år gammel mann fra Romania, mener at sakskomplekset ikke har noe i rettssystemet å gjøre.

– Jeg er overrasket over at statsadvokaten velger å følge den offensive linjen politiet har fulgt under etterforskningen. Slik jeg ser det fyller ikke min klient kravet om forsett. Han har aldri villet eller ønsket å gjøre noe galt, men har levd i en mange hundre år gammel tradisjon, sier Barth-Hofstad til NTB.