Finn Aamodt
Finn Aamodt

Finn Aamodt: – Gjør som Shaun White

Finn Aamodt mener snowboarderne må ofre konkurranser i forkant av Sochi-OL for å stille bedre forberedt.

Det ble ingen norske medaljer i VM på hjemmebane, til tross for at Norge stilte med flere gullkandidater i slopestyle på guttesiden. 5. og 6. plass til rekruttlandslagskjører Aleksander Østreng og veteranen Kjersti Østgaard Buaas reddet opp noe av inntrykket på finaledagen søndag. Likevel var de sportslige resultatene en stor nedtur i Wyller-løypa.

LES OGSÅ: Nordmennene ryker: - Fiasko

Noe av skylda for de skuffende resultatene får det intense konkurranseprogrammet i snowboardverdenen. Kjørerne reiser ukentlig fra renn til renn på tre kontinenter, og siden det ikke eksisterer én samlende verdenscup, er det ofte tett mellom de ulike konkurransene. Dewtour, X-games og flere europeiske renn er bare noen av de ulike arrangementene.

Jetlag
To av våre største håp, Ulrik Badertscher og Gjermund Bråten, kom til Oslo mandag ettermiddag - etter å ha konkurrert i Japan og USA så sent som lørdag kveld.

LES OGSÅ: Østreng nær medalje

Finn Aamodt er ansvarlig for snowboard ved Olympiatoppen. De skal i disse dager i gang med planleggingen av OL i Sochi om to år, sammen med Snowboardforbundet. Aamodt mener kjørerne må stille bedre forberedt i Russland.

– Det er klart jetlag er ugunstig, finmotorikken i kroppen blir dårligere av å ikke være uthvilt og ute av rytmen, forklarer Aamodt til tv2.no.

– Skal man være prestere, og for disse utøverne er det også viktig å prestere i et OL, så må man være forberedt, sier han.

– Tærer på kropp og sjel
Landslagskjørerne er til dels enig med trenerlegenden.

– Vi farter jo rundt i hele verden så godt som hele tida, det er klart det ikke er gunstig, det tærer jo på både kropp og helse, medgir Roger Kleivdal, som kom til semifinalen i halfpipe.

– Likevel er det så mange store konkurranser som jeg har lyst til å gjøre, og det kommer jeg nok ikke til å endre på før OL. For meg har det fungert veldig bra å bruke konkurranser som den beste treninga, og hvis jeg ikke konkurrerer kommer jeg ikke til å kjøre bra i OL, det er jeg sikker på, sier han,

Aleksander Østreng var blant de norske utøverne som var lengst i Oslo før VM. Han er enig med Kleivdal.

– Personlig liker jeg å være en stund samme sted i forkant av kjøring, jeg fungerer ikke bra når jeg har jetlag, forklarer han.

Shaun White er verdens desidert største brettstjerne. Amerikaneren deltok ikke i VM, antakelig fordi arrangementet i Norge ikke fristet nok - verken i størrelse på selve arrangementet eller størrelsen på premiesjekkene. Før OL i Vancouver i 2010 stilte det seg annerledes, den gang droppet White flere konkurranser før mesterskapet og kom topptrent til OL-løypene.

– Se på Shaun White. Prioriterte beinhardt, droppet flere store events, dro til OL godt forberedt. Og hva skjedde? Han kom, vant og han dro. Nå gjør han hva som helst og er verdens største, påpeker Aamodt.

Vil ha dialog med Olympiatoppen
Landslagssjef Thomas Harstad sier de vil lytte til rådene fra Olympiatoppen, men at det i stor grad blir opptil kjørerne hvordan de vil forberede seg til OL.

– Det er vanskelig å gjøre noe med det hektiske programmet, selv om det jobbes med. Vi vil gå i dialog med Olympiatoppen, og bruke dem som sparringpartner for hvordan vi best mulig kan forberede oss til OL. Men vi må finne ut av hva utøverne syns er best, og vi i forbundet syns, med tanke på hvilke konkurranser de skal kjøre i forkant av Sochi, sier Harstad.

Den største norske stjerna Torstein Horgmo synes det er vanskelig å forholde seg til OL allerede nå.

– Det er så lenge til. Jeg pleier å tenke langt kortere enn som så når det gjelder snowboardkjøringa mi, forklarer han.

– Men jeg regner med at jeg kommer til å gjøre som jeg har gjort de siste tre årene; trene masse styrke på høsten så jeg orker å stå mer til vinteren, sier Horgmo.

Heller ikke Ulrik Badertscher har tenkt så langt.

– Jeg vet ikke helt jeg. Hadde helt sikkert vært gøy å kjøre OL, vi får se, sier Badertscher.