Alexander Stöckl presenterte Norges tropp til VM i skiflyging. (Foto: TV 2/)
Alexander Stöckl presenterte Norges tropp til VM i skiflyging. (Foto: TV 2/)

Landslagstreneren fryktet at han hadde presset Evensen ut

Alexander Stöckl fryktet at det var hans feil at Johan Remen Evensen ga opp hoppkarrieren.

Gardermoen / Bergen (TV 2 Sporten):

Da Johan Remen Evensen forrige helg informerte landslagsledelsen om sin beslutning om å gi opp hoppkarrieren sin, og overlate plassen på VM-laget i skiflyging til en annen, fryktet landslagstrener Alexander Stöckl at han var en del av årsaken.

– Jeg ble målløs. Dette er en situasjon hvor det er vanskelig for en trener å si noe. Når en utøver kommer til deg og forteller at han gir seg når han er på toppen av karrieren, og du føler det fortsatt er rom for å bli bedre. Da er det tøft for en trener.

– Selv om det ikke er tilfellet, så spør du deg selv om det var din feil. Gjorde jeg noe galt? Var det samarbeidet vårt? Presset jeg ham til å gi seg med idretten sin? Det er hardt, forteller han til TV 2 Sporten.

LES OGSÅ: Verdensrekordholderen sa nei til VM i skiflyging - Legger opp
LES OGSÅ: To verdensrekorder i Vikersund: - Det er det råeste jeg har opplevd

Fikk skyldfølelse
Østerrikeren innrømmer at han fikk skyldfølelse da mannen med verdens lengste skihopp ikke lenger ønsket å hoppe på ski.

– På en måte føler du deg skyldig. Men heldigvis har vi fortsatt et veldig godt forhold. Vi hadde en god prat og nå føler jeg at det ikke er min feil. Men at det er en kombinasjon av kroppen hans og at han ikke klarer å være på vektnivået han må være i skihopping, sier Stöckl.

Både landslagstreneren og sportssjef Clas Brede Bråthen avviser at det er noe slankepress på det norske landslaget.

– Vi har verdens beste støtteapparat innen ernæring i Olympiatoppen, sier Bråthen.

– For de fleste er det ikke noe problem. Med bmi-reglene vi har nå, så passer vi på at det er på forsvarlig vis. For 15 år siden hadde vi utøvere på 180 cm som veide 52 kilo. Slik er det ikke lenger, heldigvis, sier Stöckl.

Slutter som verdensrekordholder
Bråthen synes det er trist at Remen Evensen nå går over i hoppensjonistenes rekker, men synes han valgte et godt tidspunkt å gi seg på, når han først skulle gjøre det.

– Han slutter som verdensrekordholder. Han tok World Cup-poeng i helgen, så han er ikke så forferdelig dårlig. Det er ikke derfor han slutter. Men han ser at han ikke klarer å forlate Vikersund-bakken på samme måten som han forlot den i fjor. Det står det respekt av, sier sportssjefen.

Bråthen innrømmer at Remen Evensen vil bli et savn, men at det kommer nye hoppere som vil bidra til å holde Norge i verdenstoppen.

– Vi har mistet en Lars Bystøl. Vi har mistet en Anders Jacobsen, en Roar Ljøkelsøy og en Tommy Ingebrigtsen de siste årene, men det har alltid kommet nye og det kommer nye nå, sier han.

Lagkamerat Tom Hilde har ikke gitt helt opp å få se Remen Evensen tilbake på landslaget. Etter et lengre skadeavbrekk i vinter, fikk han merke på kroppen hvordan savnet av idretten kunne være.

– Det er først når man er borte fra det litt at man finner ut: «Dæven så morsomt det egentlig er». Så får vi se om han finner ut det samme eller om det er et endelig valg, sier Hilde.