zimba-mugabe-zuma-F - Mugabe truer med å avvise Zuma

Zimbabwes president Robert Mugabe truer med å avvise sin sørafrikanske kollega Jacob Zuma som tilrettelegger for en løsning på krisen i Zimbabwe. Mugabe er irritert over Zumas krav om raskere reformer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen i Harare ønsker ikke å bryte med Zuma, som har til oppgave å følge opp avtalen Mugabe inngikk med erkerivalen Morgan Tsvangirai i 2008. Men hvis det blir nødvendig, vil Zuma bli avvist, sa Mugabe mandag.

– Vi kan avvise Zuma når det måtte passe oss, og det har vi allerede sagt til ham. Men vi har også sagt at vi ikke ønsker noe slikt brudd, at vi ikke ønsker noen krangel, framholdt Mugabe i et radiointervju i forbindelsem med at han tirsdag fyller 88 år.

Robert Mugabe og Morgan Tsvangirai ble i 2009 enige om å dele på makten, med Mugabe som president og Tsvangirai som statsminister. Sammen skulle de forsøke å få kontroll over den galopperende inflasjonen i Zimbabwe og sette stans for den politiske volden.

Men ett av deres viktigste prosjekter, arbeidet med å gi Zimbabwe en ny grunnlov, har støtt på store problemer. Blant annet er møter som inngår i dette arbeidet blitt utsatt for voldelige angrep fra tilhengere av Mugabes parti ZANU-PF. (©NTB)