LYST PÅ EN BURGER?: Den nederlandske forskeren Mark Post viser frem en petriskål med såkalte prøverørsburgere. Forskerne håper å kunne mette verdens kjøttbehov og samtidig redusere utslippet av drivhusgasser.  (Foto: FRANCOIS LENOIR/Reuters)
LYST PÅ EN BURGER?: Den nederlandske forskeren Mark Post viser frem en petriskål med såkalte prøverørsburgere. Forskerne håper å kunne mette verdens kjøttbehov og samtidig redusere utslippet av drivhusgasser. (Foto: FRANCOIS LENOIR/Reuters)

Her lager de prøverørsburgere til 1,8 millioner kroner

Nederlandske forskere «gror» kjøtt i et forsøk på å redusere utslippet av drivhusgasser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et laboratorium i Nederland ligger noe som kan bli fremtidens mat. I en petriskål ligger noen rosa rundinger som ser ut som lite annet enn slim. Dette er imidlertid en milepæl i forsøket på å lage verdens første burgere av stamceller.

Verdens dyreste burger?

Les også: Svenske forskere: Kjøtt-produkter øker kreftrisikoen

Doktor Mark Post, sjef for psykologiavdelingen på universitetet i Maastricht, planlegger å vise fram en komplett hamburger i oktober, skriver guardian.co.uk. Det vil da ha kostet 1,8 millioner kroner å produsere den.

Post håper at eieren av den anerkjente restauranten Fat Duck, som har tre stjerner i Micehlin guiden, vil servere den til en foreløpig ukjent celebritet.

DYRKER KJØTT: Nicholas Genovese (t.h.) og Vladimir Mironov er her avbildet i laboratoriet sitt i ved universitetet i South Carolina. De to forskerne tror dette er det første steget mot å bekjempe den globale matkrisen.  (Foto: Afp)
DYRKER KJØTT: Nicholas Genovese (t.h.) og Vladimir Mironov er her avbildet i laboratoriet sitt i ved universitetet i South Carolina. De to forskerne tror dette er det første steget mot å bekjempe den globale matkrisen. (Foto: Afp)

Vil redusere CO2-utslipp

Forsøket er sponset av flere anonyme, velstående personer som ønsker å redusere antallet kyr som blir avlet opp til menneskelig føde. Dette vil samtidig reduserer utslippet av drivhusgasser.

Les også: Argentinas president: – Svinekjøtt bedre enn Viagra

– Etterspørselen etter kjøtt vil doble seg i løpet av de neste 40 årene. Nå bruker vi rundt 70 prosent av landbrukskapasiteten vår til å «dyrke» kjøtt gjennom buskap, sier Post.

Vladimir Mironov, en annen av forskerne, tror dette kan være det første steget mot å løse den globale matkrisen samt å bekjempe hungersnød i fremtiden.

Tar tid

Freløpig er noe av problemet mengden kjøtt de klarer å produsere i et laboratorium. En saftig biff gror ikke over natten. Ifølge Mironov er det imidlertid ikke langt unna.

Les også: Glem smørkrisa, nå kommer biffkrisa

– Det er et spørsmål om tid. Det er et spørsmål om penger, sier Mironov, ifølge nyhetsbyrået Afp.