Begynn å lete med en gang. Etter 15 minutter synker sjansene for å finne den som er tatt i live raskt. (Foto: AFP)
Begynn å lete med en gang. Etter 15 minutter synker sjansene for å finne den som er tatt i live raskt. (Foto: AFP)

– Kameratredning er alltid viktigst ved skredulykker

Det er økende skredfare. Her rådene fra Røde kors hjelpekorps til de som drar ut på ski i vinterferien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er vinterferie, og skianleggene er fullt av glade feriegjester. Frikjøring er ikke uten risiko, og lørdag mistet to menn livet i et skred på Kvaløya i Troms.

I helgen gikk det ytterligere to skred i Myrkdalen ved Voss og i Nordfjoreid. Ingen personer ble tatt i disse skredene.

Skredforsker Frode Sandersen ved Norges Geotekniske Institutt regner med at skredfaren vil øke.

– I morgen og overimorgen er det ventet kraftig vind, mye nedbør og temperatursvingninger. Alle de tre faktorene peker i retning at skredfaren er økende, og antakelig stor i løpet av mandagen, sa han til TV 2 søndag.

storm.no/snoskredvarsel får du skredvarsel for fjellet i Sør- og Nord-Norge. Varslene oppdateres mandag og torsdag ettermiddag, og gjelder for tre dager.

Ber folk være varsomme

Røde kors hjelpekorps ber folk være varsomme i fjellet den kommende vinterferieuken. Christin Konstad sier til TV 2 at så lenge man tar forholdsregler og går i oppkjørte løyper kan man føle seg sikker.

– Som vanlig skiferieturist vil man gjerne gå i oppkjørte løyper og der er det trygt å gå. Skredfaren for de som ønsker å kjøre bratt og drive løssnøkjøring utenfor løypene, de bør notere seg at det er økende skredfare, sier Konstad til TV 2.

LES OGSÅ: Hvor går det snøskred?

VÆR VARSOM: Christin Konstad i Røde kors hjelpekorps ber folk på tur i skredfarlige områder om å være varsomme. (Foto: TV 2)
VÆR VARSOM: Christin Konstad i Røde kors hjelpekorps ber folk på tur i skredfarlige områder om å være varsomme. (Foto: TV 2)

Konstad råder skiløpere som ønsker å gå toppturer om å se terrenget an.

– Er det store skavler med snø er det grunn til å mistenke skredfare. Kanskje man da heller skal spare den toppturen til en annen dag. Man bør ha med seg utstyr slik at man kan redde hverandre hvis man blir tatt av skred, sier Konstad.

LES OGSÅ: Når er det snøskredfare?

«Svømme» oppå skredet

Christin Konstad i Røde kors hjelpekorps mener at man kan stole på skredutstyr så lenge at man også prioriterer å sette i gang kameratredning og at hjelpemannskaper kommer raskt til. Det anbefales også at alle som ferdes i fjellet har med seg slikt utstyr.

LES OGSÅ: Hva må jeg ha med meg av utstyr?

– Hva bør man gjøre hvis man blir tatt av skred?

TO OMKOM: Det gikk over en time før politiet fikk varsel om de to som var tatt i skredet ved  Middagstinden på Kvaløya utenfor Tromsø lørdag. En omfattende aksjon ble satt i gang, men livet stod ikke til å redde for de to mennene. (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/Scanpix)
TO OMKOM: Det gikk over en time før politiet fikk varsel om de to som var tatt i skredet ved Middagstinden på Kvaløya utenfor Tromsø lørdag. En omfattende aksjon ble satt i gang, men livet stod ikke til å redde for de to mennene. (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/Scanpix)

– Hvis mulig bør man prøve å «svømme» oppå skredet, det vil si å komme seg så høyt oppå skredet som mulig. Ser man at kameraten blir tatt av skred, bør man forsøke å se hvor vedkommende blir trukket under av snømassene og begynne å lete der. Man bør selvsagt ha med seg sender- og mottakerutstyr og få frem søkestangen. Man må også selvfølgelig varsle redningsmannskaper.

LES OGSÅ: Hva skal jeg gjøre dersom jeg blir tatt av snøskred?

Tid er viktig faktor

Konstad mener at hvis man må velge, så er kameratredning viktigst. Blir turkameraten tatt av skred bør man se etter for eksempel en stav som stikker opp. Er det et stort skred bør man få tak i hjelp.

Stor skredfare i Bavallen. (Foto: Ronald Toppe)
Stor skredfare i Bavallen. (Foto: Ronald Toppe)

– Tiden er en stor faktor ved snøskred. Det man bør gjøre før hjelpemannskapene ankommer er å begynne å lete og løpe på kryss og tvers i skredet og se om man får inn signaler på mottakerutstyret og se etter utstyr som votter og sekk fra den som er tatt for eksempel. Man bør også begynne å søke med skredsøkstang.

LES OGSÅ: Hva skal jeg gjøre dersom kompisen min blir tatt av skred?

Konstad har to råd til de som ferdes i vinterfjellet.

– Hold deg til løypen. Skal du utenfor løypen bør du ha med riktig utstyr og ta forholdsregler.

LES OGSÅ: Hvordan unngår jeg snøskred?