iran-nordsjøolje-opp-F - Iran driver prisen på nordsjøolje i været

Prisen på nordsjøolje har nådd sitt høyeste nivå på åtte måneder i handel i Asia. Årsaken er først og fremst den spente situasjonen rundt Iran, sier analytikere.

Nordsjøolje av Brent-kvalitet ble mandag morgen norsk tid omsatt for 121,20 dollar per fat på de asiatiske markedene, en oppgang på 1,52 dollar. Amerikansk lettolje av tilsvarende kvalitet økte med 1,72 dollar til 104,96 dollar fatet.

– Oljen begynner uken på det høyeste nivået de siste åtte månedene. Det skjer mens Iran fortsetter sitt politiske sjansespill, sa forskningssjef Justin Harper i selskapet IG Markets i Singapore til nyhetsbyrået AFP.

Det iranske oljedepartementet kunngjorde søndag at landet slutter å selge råolje til selskaper i Frankrike og Storbritannia. Det skjer etter at EU vil stanse importen av iransk olje fra juli som straff for at iranerne ikke stanser sitt atomprogram.

Analytikere tror imidlertid at en stans i all iransk oljeeksport til EU vil ramme regimet i Teheran selv hardere enn det vil ramme mottakerne. Dette gjelder med mindre iranerne har asiatiske kjøpere som kan overta de europeiske kontraktene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2