Regn og snøsmelting vil føre til problemer på veiene lørdag og søndag. (Foto: Illustrasjon / Tor Erik Schrøder / Scanpix)
Regn og snøsmelting vil føre til problemer på veiene lørdag og søndag. (Foto: Illustrasjon / Tor Erik Schrøder / Scanpix)

Advarer mot oversvømmelser og skred

Lørdag blir en søkkvåt dag på Vestlandet, NVE ber folk sjekke avløp og sluk, og advarer mot snø- og jordskred.

Fredag blir det et ufyselig vær.

– Et lavtrykk i Norskehavet sender et nedbørområde inn mot Nordland, forteller Aabrekk. Det gir kuling fra sørvest og vest, og nedbør fra Lofoten og sørover, forteller Storm-meteorolog Mariann Aabrekk.

Det holder seg mildt, og langs kysten kommer nedbøren som regn og sludd. Du må over 4–600 meter før den går over til snø. Nedbøren kommer til å trekke inn over hele Sør-Norge, og du må regne med store problemer på fjellovergangene.

Sjekk Trafikkværet før du kjører til fjells!

Mest i vest

Aller mest nedbør kommer det i Hordaland og Rogaland, og NVE advarer om at regn sammen med snøsmelting fører til at bekker og elver kommer til å vokse raskt.

– Det er fare for lokale oversvømmelser som følge av is og snø som delvis tetter rør, sluk og andre avløpsveier.

Det er altså smart å fjerne is og snø som kan tette til.

Varselet gjelder lørdag og søndag. Her kan du lese hele varselet fra NVE.

Snø- og jordskred

Nedbør og vind i fjellet vil føre til at snøskredfaren øker.

Meteorologisk Institutt har sendt ut et obsvarsel der de advarer mot lokalt stor snøskredfare lørdag fra Sogn og Fjordane til Rogaland.

Les: Dette må du vite om snøskred

Jorden er allerede vannmettet, og mer vann gjør at faren for jordskred øker. Spesielt der det er bratt, og langs bekkeløp.

Du bør kanskje også ta en titt på hyttetaket. Fuktig snø kan veie over 500 kilo per kubikkmeter, og da skal det under 20 cm til før det knaker i taket.

Les: Pass på hyttetaket

Her kan du lese om været i vinterferien!