Logger du deg inn på et åpent nettverk på kafé kan du rett og slett gå ut ifra at alle andre ser hva du gjør. 

 (Foto: Illustrasjonsfoto)
Logger du deg inn på et åpent nettverk på kafé kan du rett og slett gå ut ifra at alle andre ser hva du gjør. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Her er det farligst å gå på nett

I disse byene bør du tenke deg om før du logger deg på.

Vi sjekker Facebook flere ganger daglig. Jobbmail. Hotmail. Sjekker morgendagens vær. Holder oss oppdatert på nyheter. Melder oss på treningstimer. Vi logger oss på nettet hele tiden. Overalt.

Men – vær forsiktig! Det er ikke alle steder det er like sikkert å logge seg på nettet ifra.

Norton har i samarbeid med Sperling's BestPlaces undersøkt hvilke ti byer i Europa som har flest risikofaktorer for internettkriminalitet.

Les også: Barna unngår foreldrenes overvåking på nett

Engelsk versting

Er du i Manchester for å se ditt favorittfotballag vinne på hjemmebane, bør du tenke deg om en ekstra gang før du logger deg på nett for å oppdatere de der hjemme hvordan du har det i den engelske byen. Ifølge undersøkelsen, gjengitt i den danske avisen Jyllands-Posten, er Manchester byen med flest malware-angrep og angrep mot wi-fi hotspots i Europa.

Heller ikke i nabolandet vårt kan du være trygg. Stockholm er nemlig på tredjeplass over Europas mest risikofylte byer å være pålogget. Ifølge avisen er det på grunnen av det store internettforbruket, antallet smartphones og de mange brukerne av sosiale nettverk i den svenske hovedstaden.

Les også: Slik unngår du at mobilen din blir hacket

Her er verstingbyene

I hjemlige trakter kan vi være forholdsvis trygg. Vi er nemlig ikke nevnt på listen over risikofylte byer knyttet til internettbruk. Det er derimot disse byene:

 • Manchester, Storbritannia
 • Amsterdam, Holland
 • Stockholm, Sverige
 • Paris, Frankrike
 • London, Storbritannia
 • Dublin, Irland
 • Milano, Italia
 • Rom, Italia
 • Barcelona, Spania
 • Berlin, Tyskland

Les også: Disse forsikringene kan du droppe

Smarttelefon-eksplosjon

Byene på listen trenger ikke å være byer hvor flest er blitt utsatt for internettkriminalitet. Det kan være byer hvor brukerne er gode til å ta forholdsregler for internettsikkerhet.

Mens Manchester topper listen på grunnen av deres store antall wi-fi hotspots og malware-angrep, havnet Amsterdam på listen for deres høye antall pc-er, internettilgang og sosiale nettverk.

– I forbindelse med eksplosjonen i antall smarttelefoner, tablets og bærbare pc-er og fremkomsten av apps og sosiale nettverk er våre liv online og offline blitt synkronisert på en måte som vi aldri før har sett, sier Marian Merritt fra Norton Internet Safety til den danske avisen.

Alternativet med å slutte å logge oss på hele tiden, overalt, er vel ikke et alternativ for de for så mange av oss. Men at vi bør være oppmerksom på risikoen vi tar, er det ingen tvil om.

Les også: Alt du trenger å vite om din Facebook-tidslinje

Fire tastetrykk for å hacke Facebook

Selv om ikke vi er nevnt på verstinglisten, betyr det ikke at du kan være helt trygg.

– Det tar en hacker omtrent 10-20 sekunder og tre til fire tastetrykk å komme seg inn på din Facebookprofil hvis du sitter på kafé, sier Tommy Gulliksen, som har laget en dokumentarserie om datakriminalitet.

Å logge seg på et trådløst nettverk uten sikring sammenlignes med å gå med lommeboka utenpå buksa.

– Er du i nærheten av en som ønsker å ta seg inn i din private digitale sfære så er det veldig enkelt. Skremmende enkelt, sier Gulliksen til tv2.no.

Er du trygg?

Så hva kan hver og en av oss gjøre for å bli litt sikrere?

Gulliksen mener vi rett og slett må endre måten å tenke på.

– På nett må du oppføre deg som i samfunnet ellers. Du må hele tiden spørre deg selv: Er dette trygt?

Sitter vi på nettkafé mener Gulliksen vi rett og slett bare må gå ut ifra at andre kan se det vi gjør.

Les også: Vi bruker mer tid alene

Ta forholdsregler

 • Ha et passord på nettverket ditt hjemme. Har du et åpent nettverk kan naboer og forbipasserende se hva du gjør – selv om gardinene er trukket for.
 • Lag unike passord. Lag for eksempel en frase eller en sangstrofe. Legg til tall, tegn, store og små bokstaver.
 • Ikke ha samme passord for Facebook, Twitter, mail og andre kontoer. Klarer en hacker først å finne passordet ditt til en tjeneste, og du bruker samme passord overalt... Ja, da sier resten seg selv.
 • Vær kritisk til aktiviteten på nett. Lokkes det med en konkurranse hvor man må gi fra seg passord eller brukerinformasjon – dropp det!
 • Tenk gjennom om du har informasjon som kan misbrukes. Har du passord, kredittkortinformasjon og e-poster som ikke bør spres. Ikke bruk e-posten som lagringssted.
 • Ikke alltid vær pålogget. Logg ut når du ikke bruker tjenesten for å være litt sikrere.

Les også:

Pensjonsguiden alder for alder: Hvem trenger å bry seg om pensjon?