sykehus1024 (Foto: Per Christian Dyrø/ TV 2)
sykehus1024 (Foto: Per Christian Dyrø/ TV 2)

Kommunene kan få 228 millioner i bøter

Norske sykehus skriver regning med gaffel til kommuner som ikke klarer å ta imot pasienter som er ferdig behandlet og trenger etterbehandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En oversikt TV 2 har hentet inn fra 14 av landets 19 helseforetak viser at det i januar i år er registrert 4778 utskrivningsklare pasientdøgn. Det betyr at sykehusene kan skrive bøter for over 19,1 millioner kroner til kommunene.

Store helseforetak som Akershus har ennå ikke tallene klare.

Dersom trenden fortsetter ut året, må de 14 helseforetakene i TV 2s oversikt betale over 228 millioner kroner i bøter.

Seks millioner i år

Samhandlingsreformen som trådte i kraft 1. januar i år, gir sykehusene rett til å kreve 4000 kroner for hvert døgn pasientene blir værende på sykehusene etter at de er ferdigbehandlet. Kommunene har 24 timer på seg til å skaffe et etterbehandlingstilbud før taksameteret begynner å løpe.

sykehus1024 (Foto: Per Christian Dyrø/ TV 2)
sykehus1024 (Foto: Per Christian Dyrø/ TV 2)
Ålesund er en av kommunene som ikke hadde forberedt seg godt nok til å ta mot utskrivningsklare pasienter fra nyttår. Det må de nå betale dyrt for.

For årets første måned får de en regning fra Ålesund sjukehus på rundt 500.000 kroner. Fortsetter trenden vil de måtte ut med rundt seks millioner kroner i løpet av året.

Kommuner sliter

– Ja, pengene ruller ut, bekrefter Birte Vegsund, som er leder ved tildelingskontoret i Ålesund kommune.

De ansatte har sin fulle hyre med å prøve å skaffe et tilbud til de utskrivningsklare pasientene ved Ålesund sjukehus, men de har langt fra nok plasser til å dekke behovet.

– Vi jobber med å skaffe korttids rehabilitering- og avklaringsplasser som vi trenger for å ta unna det trykket som kommer fra sykehuset, sier Vegsund.

Sendt rett hjem

96 år gamle Annie Søreide er en av pasientene som har fått merke at kommunen sliter. To ganger er hun sendt hjem til seg selv etter å ha blitt utskrevet fra sykehuset.

– Det har vært tøft å komme hjem til tomt hus, sier den spreke 96-åringen.

Med kun noen timers hjemmesykepleie i uka gikk det til slutt galt – 96-åringen falt og brakk lårbeinet og ble funnet på gulvet med store smerter.

– Det var det verste jeg har opplevd. Jeg hylte av smerte, sier den spreke 96-åringen.

Nå er hun ferdigbehandlet på sykehuset. Annie måtte vente åtte dager før kommunen klarte å tilby en midlertidig sykehjemsplass der hun kunne trene seg opp igjen.

Spente på regningen

I forbindelse med Samhandlingsreformen har kommunene i 2012 fått til sammen 600 millioner kroner for å bygge opp et tilbud til utskrivningsklare pasienter, opplyser Kommunenes interesseorganisasjon, KS.

– Det er kommunene selv som må vurdere om de skal bruke de tildelte midlene til å bygge opp et tilbud, eller bruke pengene til bøter, sier områdedirektør Helge Eide i KS.

– Mange kommuner frykter nok at utgiftene blir større enn det de har fått tildelt. Men vi forventer at det blir kompensert for dette dersom kommunene ikke har fått nok midler, sier Eide.