LEVER I SKJUL: Kvinnen som måtte flykte med sine barn fra sin tidligere samboer, opplever det som urettferdig at det er ofrene og ikke gjerningsmennene som blir skadelidende i familievoldssaker. Hennes ekssamboer ble aldri kalt inn til avhør.  (Foto: TV 2)
LEVER I SKJUL: Kvinnen som måtte flykte med sine barn fra sin tidligere samboer, opplever det som urettferdig at det er ofrene og ikke gjerningsmennene som blir skadelidende i familievoldssaker. Hennes ekssamboer ble aldri kalt inn til avhør. (Foto: TV 2)

– Å bli slengt i veggen var en del av hverdagen

Kvinnens forsøk på å anmelde sin voldelige samboer ga ingen resultater. Etter 14 måneder uten fremdrift i saken, ga hun opp og trakk anmeldelsen. Voldsmannen går i dag fritt rundt i hjembyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over en femårsperiode ble kvinnen, som på grunn av sikkerhetsmessige årsaker vil være anonym, utsatt for fysisk og psykisk vold av sin samboer.

– Hvis jeg ikke hadde laget middag en dag, kunne jeg bli slengt i veggen, dyttet ned trappen eller bli tatt kvelertak på. Det var en del av hverdagen. Rusmisbruket hans gjorde han farlig for både seg selv og omgivelsene sine, og det gikk ut over meg, sier kvinnen til TV 2.

Som TV 2 kan avsløre tirsdag kveld, bløffer Regjeringen om satsingen mot familievold. Den økte politisatsingen har uteblitt, og Regjeringen feilinformerer om omfanget av tiltakene.

DETTE ER SAKEN: Regjeringen bløffer om familievoldssatsning

Det har gitt merkbare problemer for blant andre kvinnen fra Østlandet.

Dødsangst

Da mannen en dag møtte opp i hjemmet med en avsagd hagle, rømte kvinnen til krisesenteret.

– Han var ute etter å ta meg. Da turte jeg ikke mer og dro til krisesenteret med barna. Vi bodde der en måned før vi dro hjem igjen. Jeg følte det var urettferdig at vi som ofre måtte flytte, sier kvinnen.

LES OGSÅ: Politiet vegrer seg for å anmelde familievold

Livet ble imidlertid ikke bedre.

– Etter seks nye måneder fant jeg ut at det ikke gikk an å bo der. Vi måtte flytte på hemmelig adresse ett annet sted i landet og skifte identitet, sier kvinnen som da hadde sett døden i hvitøyet gjentatte ganger.

«Jeg har hatt dødsangst flere ganger. Mange episoder sitter fast på netthinnen»

– Jeg har hatt dødsangst flere ganger. Mange episoder sitter fast på netthinnen.

Vitner til volden

Kvinnens barn har ved flere tilfeller blitt ufrivillige vitner til volden mot moren. Selv om hun forsøkte, var det umulig å skjerme barna fra alle tilfellene.

Kvinnen hadde flere vitner også utenfor familien, men da hun anmeldte volden hjalp det lite.

– Politiet sa de skulle ta saken svært alvorlig, og jeg fortalte at jeg hadde tre vitner de kunne kontakte. Ett halvt år senere var en av dem inne til avhør, men etter ett år og to måneder fikk jeg vite at politiet «ikke hadde funnet» de to andre. Det var jo bare tull. De tre var alle kolleger av meg og jobbet på samme arbeidsplass. Likevel sa politiets til meg da at saken var veldig svak.

Aldri avhørt

Etter politiets håndtering av saken, valgte kvinnen til slutt å trekke tilbake anmeldelsen.

– Alt hadde tatt så lang tid og man kommer til et punkt hvor man bare vil gå videre og ikke rippe opp i ting på nytt. Politiet lovte store ord, og når de ikke gjør noe etter 14 måneder mister man litt troen og føler en står å stanger hodet i veggen.

Kvinnens ekssamboer ble aldri tatt inn til avhør for å svare for voldsanklagene.

– Han går rundt fri som fuglen og ingenting har skjedd for hans del, sier hun.

«Skylde seg selv»

I kvinnens tilfelle har politiets håndtering av saken vært under enhver kritikk.

MÅ RYDDE OPP: Bistandsadvokat Marie Solvoll Lyby mener politiet må rydde opp og begynne å ta familievoldssaker på alvor. (Foto: TV 2)
MÅ RYDDE OPP: Bistandsadvokat Marie Solvoll Lyby mener politiet må rydde opp og begynne å ta familievoldssaker på alvor. (Foto: TV 2)

– Da jeg kom med anmeldelsen fikk jeg høre at jeg bare kunne skylde meg selv. Det var veldig uprofesjonelt.

Føler du at du ble tatt på alvor?

– Nei. Og det er den redselen en alltid går rundt med. I forholdet har man blitt fortalt at ingen kommer til å tro deg og at alt er din egen skyld. Når det da i tillegg ikke skjer noe i saken din, mister en jo tiltro til systemet, sier hun.

Går ut over rettssikkerheten

Også kvinnens bistandsadvokat, Marie Solvoll Lyby, reagerer på behandlingen kvinnen har fått hos politiet.

– Når man kommer til politiet med en så vanskelig sak, syns jeg det er en uverdig måte å bli behandlet på. Jeg mener at det går utover rettssikkerheten til klientene, sier Lyby.

Hun mener politiet må rydde opp og begynne å ta disse sakene på alvor.

– En kan ikke si at man satser på et område når man ikke følger opp. Dessverre har vi flere eksempler hvor vi ser at sakene ikke blir prioritert, så dette er ikke et enestående tilfelle.

« Mange orker ikke stå i det lenger og går tilbake til voldsmannen fordi de føler det nesten er tryggere. De føler de da har mer kontroll enn om de skjuler seg og lever i stadig frykt»

Går tilbake til mannen

Lyby påpeker at det er viktig å ta denne typen saker på alvor av flere årsaker.

– Mange orker ikke stå i det lenger og går tilbake til voldsmannen fordi de føler det nesten er tryggere. De føler de da har mer kontroll enn om de skjuler seg og lever i stadig frykt.

Advokaten opplever at behandlingen av denne type saker varierer mye fra politidistrikt til politidistrikt.

– Regjeringen hevder ting har blitt bedre, men det er bekymringsverdig at det ikke er en enhetlig praksis. Jeg opplever at sakene noen steder etterforskes på en god måte, mens andre steder blir de skjøvet unna og nedprioritert. Dette er kriminalitet vi bør gå sammen for å bekjempe, sier hun.

LES MER: Regjeringen bløffer om familievoldssatsning