sel
sel

De må betale dyrt for vår forsøpling

Sjøløvene og selene lider en sakte og vond død med plastikkremser rundt halsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hundrevis av sjøløver og seler har lidd en smertefull skjebne langs kysten i Alaska, etter at de har blitt viklet inn i menneskelig avfall, som plastikkremser eller garn.

Sjokkvideo

Nå har Alaska Department of Fish and Game publisert en sjokkerende video som viser hvilke følger søppelet får for dyrelivet langs kysten.

Bildene viser både seler og sjøløver som har fiskekroker hengende fra munnen og plastikkremser rundt halsen. Ofte er det de unge dyrene som får remsene rundt halsen og etterhvert som de vokser til, blir remsene strammere og strammere slik at de sakte kveles til døde, ifølge Live Science.

I tiden før de dør, lider de enormt mens remser skjærer seg inn i kjøttet.

– Store mørketall

Mellom 2000 og 2007 ble en undersøkelse gjort langs kysten av Alaske og British Colombia. Marinbiologer fant minst 386 av de utrydningstruede Stellar sjøløvene, som var blitt viklet inn i eller svelget sjøavfall. Trolig er det store mørketall.

– Vi har ganske sikkert undervurdert antallet av dyr som blir rammet. Hver sommer går vi ut i sørøstlige Alaska og vi prøver å besøke alle plasser dyrene går i land minst en gang, sier viltbiolog Lauri Jemison til Live Science.

En gjenganger er plastikk- eller gummiremser som setter seg fast rundt halsen til dyrene, mens sølvkroker brukt til laksefiske er det vanligste som blir slukt.

(Se video av dyrene i videovinduet under. Artikkelen fortsetter.)

I tillegg er mange andre sjødyr, som fugler og skilpadder, truet av menneskelig avfall.

– Klipp remsen

Forskerne tror både sjøløvene og selene svømmer ut på åpent hav og på ett eller annet vis klarer å få kroppen inn i plastikkløkkene.

– Det virker usannsynlig, med tanke på hvor stort havet er, men det skjer likevel, sier Michael Williams i National Marine Fisheries Service. Han tror mye av søppelet kan komme fra viker der søppelet har en tendens til å samle seg. Lukten av fisk tiltrekker dyrene.

Marinbiologene håper at videoen vil få folk til å klippe plastikkremser før de kaster dem. En annen løsning som lanseres er å redusere forsøplingen fra båter og å bruke andre forpakningsmaterialer som ikke krever plastikkremser.

Samtidig har Alaska Department of Fish and Game søkt om midler til å få en stopp på problemet.

sel
sel
sel (Foto: ADF&G)
sel (Foto: ADF&G)
sel
sel
sel (Foto: F. Gulland)
sel (Foto: F. Gulland)
sel
sel
plastikkremse
plastikkremse
eske
eske
sel
sel
sel
sel
sel
sel