Sverre Lunde Pedersen på 5000m  i verdenscupen  på skøyter lørdag i  Vikingskipet på Hamar. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
Sverre Lunde Pedersen på 5000m i verdenscupen på skøyter lørdag i Vikingskipet på Hamar. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Sverre Lunde Pedersen roper varsku til nederlenderene

Norges største skøytetalent med karierebeste på Hamar.

Hamar (TV 2 Sporten): Sverre Lunde Pedersen (19) leverte en solid 5.000 meter i Vikingskipet lørdag, og unggutten fra Vestlandet noterte seg dermed for sin beste plassering i et verdenscupstevne noensinne.

Med tiden 6.29.02 skøytet han seg inn til sjetteplass, i det som også var hans første internasjonale skøyteløp på norsk is. Nederlenderne tapetserte pallen i form av vinner Bob de Jong, Sven Kramer og Jan Blokhuijsen.

- Det er ikke så veldig langt opp, men jeg har noen år på meg og jeg er en del år yngre enn de andre. Jeg har god tid, men de kan ikke være for lenge på topp, sa en offensiv Lunde Pedersen til tv2.no etter løpet.

Før de to siste parene ledet Lunde Pedersen med god margin på nestemann, men da kanonene spente på seg skøytene gikk det unna.

Håvard Bøkko måtte se seg slått av parkamerat Alexis Contin fra Frankrike, mens de Jong og Kramer avsluttet forrykende etter en noen beskjedne åpningsrunder. De Jong klokket til slutt inn på tiden 6.21.23 – 7.39 sekund foran Lunde Pedersen.

Norges største skøytestjerne, Bøkko, endte til slutt på femteplass, men deppet ikke av den grunn.

- Jeg er egentlig ikke så veldig skuffa, fordi det er ikke så langt opp til de Jong som er spesialist på denne distansen. Så jeg er ikke så skuffa som jeg kunne ha vært etter en femteplass, sier Bøkko.

- Det er et par sekund, så er jeg på pallen. De tre som er der i dag har vært bra i hele år og det er ikke noen bombe at de står der også i dag.

Føler formen er på vei
Etter bronse i allround-EM i januar, samt medaljesanking i NM, har Bøkko brukt den løpsfrie perioden til mye og tung trening.

- Jeg føler at formen er på vei. Jeg går bedre på skøyter enn jeg har gjort tidligere i vinter, så jeg syns jeg er på gang, sier 25-åringen, én uke før allround-VM i Moskva.

Søndag går herrene 1.500 meter i Vikingskipet.

Resultat, 5.000 meter herrer:

1. Bob de Jong (NED) -6.21.23

2. Sven Kramer (NED) + 0.64

3. Jan Blokhuijsen (NED) + 1.24

4. Alexis Contin (FRA) + 3.07

5. Håvard Bøkko (NOR) + 3.86

6. Sverre Lunde Pedersen (NOR)+ 7.79

18. Øystein Grødum (NOR) + 22.17

19. Kristian Reistad Fredriksen (NOR) + 31.83