Morten Gamst Pedersen. (Foto: David Howarth/Pa Photos)
Morten Gamst Pedersen. (Foto: David Howarth/Pa Photos)

Duket for Premier League-bunndrama i helgen

I skyggen av storoppgjøret på Old Trafford vil det utspille seg drama i bunnkampen i helgen. De seks bunnlagene i Premier League møtes til innbyrdes oppgjør.

Etter helgen er to tredjedeler av sesongen unnagjort. Tabellen har for lengst ”satt” seg. Managerne for bunnlagene har nok sikkert begynt å se på terminlista for å se hvor de kan ta poengene som vil sikre fornyet Premier League-kontrakt. Sannsynligvis er det seks managere som har sett seg ut denne helgen.

Her er de tre kampene mellom de seks nederste lagene i Premier League til helgen:

Lørdag:
Blackburn Rovers-QPR
Bolton Wanderers-Wigan Athletic

Søndag:
Wolves–WBA

Det er for tidlig å snakke om skjebnekamper. Men helgens runde er særdeles viktig i bunnkampen.

For her er statistikken som burde bekymre i hvert fall fem av de seks managerne som skal prøve å redde Premier League statusen. Når bunnkampene er unnagjort er 25 ligarunder spilt. Og tallene fra de siste ti års Premier League viser at to av de tre lagene som ligger under streken på mandag, går ned.

TV 2 har nemlig gått gjennom stillingen etter 25 runder de ti seineste sesongene, og her kan du se hvilke lag som lå under streken på det tidspunktet, og som også rykket ned til slutt:

2010/11 – West Ham ned
2009/10 – Burnley og Portsmouth ned
2008/09 – Middlesbrough og WBA ned
2007/08 – Derby og Birmingham ned
2006/07 – Charlton og Watford ned
2005/06 – Birmingham og Portsmouth ned
2004/05 – Southampton og Norwich ned
2003/04 – Leicester, Leeds og Wolves ned
2002/03 – West Ham, Sunderland og WBA ned
2001/02 – Derby og Leicester ned

Forrige sesong klarte Wigan og Wolves å klatre opp over streken helt på tampen av sesongen med gode spurter, mens West Ham måtte ta det tunge skrittet ned en divisjon. Det er også eneste sesongen de siste ti årene hvor kun ett av de tre under streken etter 25 runder har rykket ned til slutt. Sesongene 2002/03 og 2003/04 rykket sågar samtlige tre lag ned.

Coyle har troen
Bolton har stort sett ligget under streken hele sesongen, men klarte å karre seg opp på trygg grunn etter noen gode resultater der blant annet Liverpool ble slått. Nederlaget på Carrow Road sist førte imidlertid Owen Coyles menn under nedrykksstreken igjen. Skotten tror imidlertid flere enn de seks lagene som møtes til helgen kan rykke ned.

- Det ser jo ut som det står mellom oss nå. Men det kan snu fort. Vi har sett tidligere at et lag, helt ut av det blå, kan få en rekke resultater eller lag kan kollapse helt.

- Jeg tror vi alle mener oppriktig at vi kan komme oss ut av dette, sier han.

- Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg tror alle de fem andre managerne føler det på samme måte. Det er så spennende, og det er derfor vi elsker denne ligaen. Vi har alle våre oppfatninger av hvordan det vil ende, med de spillerne vi har.

- Jeg tror fullt og fast på at vi holder oss, slår Coyle fast.

Kampen mot Wigan til helgen er som alle forstår av det viktige slaget. Vinner Bolton har de syv poeng ned til Martinez’ menn. Taper de, vil det kun skille ett fattig poeng.

Og bare for å putte enda litt krydder på kampen. Bolton og Wigan er selvsagt erkerivaler. Kampene de to imellom bruker å handle om mer enn bare poeng. Til helgen er nok likevel poeng det viktigste.

Når Wolves tar imot WBA handler det også om mer enn poeng. Det er ”Black County derby”. Et av verdens eldste derbyer. Begge klubbene var blant The Original 12. De tolv lagene som var med i ligaen fra oppstarten i 1888. Når de to klubbene møtes på søndag, vil det være 160. gang derbyet avholdes siden det første i 1883. Det var fem år før ligaen startet opp da de møttes i tredje runde i Birmingham Cup

Poengsultne ulver
Men også på Molineux er poengene fra denne kampen livsviktige.

- Det er på tide vi begynner å vinne hjemme, og man finner ikke et bedre tidspunkt for å både levere en prestasjon og tre poeng på eget gress, sier Wolves-manager Mick McCarthy.

Wolves har ikke vunnet hjemme siden 4. desember, men med seier her tar de steget opp i ryggen til erkerivalen WBA. Taper de nok en gang, er kontakten opp til lagene fra 15. plass og oppover borte for denne gang. I dag skiller nemlig fem poeng. Etter søndagen kan det være to eller åtte.

QPR hadde ikke vunnet på åtte ligakamper da Mark Hughes tok over. Manchester United-legenden fikk penger å forsterke for, men til tross for nye spillere inn, har laget kun vunnet én av de fire kampene waliseren har ledet laget.

Nå møter de et Blackburn som kommer fra et ydmykende 7-1-tap mot Arsenal. Sist gang Steve Keans gutter spilte på Ewood Park, leverte de imidlertid en god forestilling, og hadde fortjent mer enn 2-0-tapet Newcastle påførte dem.

Yakubu tilbake for Blackburn
Christopher Samba er fortsatt ikke med, men Kean får i alle fall Yakubu tilbake fra karantene.

- Det er fantastisk å ha han tilbake. Han har sagt at tre uker har kjentes som tre måneder, og det lover godt, sier Kean.

Også for ham ligger muligheten i helgen til å utligne QPRs poengantall. Med seier vil de nemlig ligge likt med London-laget. Taper de, er de plutselig seks poeng bak.

Det er bare å feste setebeltene. ”Sekspoengskamper” er et velkjent uttrykk. I helgen får vi tre av dem.

Og seks managere som vil sitte på nåler.