begravelse Langt hjemmefra
begravelse Langt hjemmefra

– Det var helt uvirkelig for oss

Det ble en sterk opplevelse for familien da Per Arthur Hansen ble begravet på en svært spesiell måte.

I kveldens program av «Langt hjemmefra» får vi se at det blir arrangert en helt spesiell kristenbuddhistisk begravelse for norske Per Arthur Hansen, som døde i Pattaya i Thailand.

Dør en nordmann i uka

Statistisk sett dør det en nordmenn i Thailand hver eneste uke. Det er mange eldre mennesker som bor der fast, og det er et vanlig oppdrag for diakon Hans Kristian Havgar i Sjømannskirken å bisette nordmenn som dør i Pattaya.

– For tre dager siden døde en nordmann som hadde et veldig bra liv her. Han var gift med en thaikvinne, men ble alvorlig syk. Han døde få dager etter at familien fra Sør-Varanger kom ned hit, sier han i programmet.

Les også: Oddvar brast i gråt: – Det var vondt

Mer brutal seremoni

Buddhisme er statsreligionen i Thailand, men thaiene er også generøse mot andre religioner. Hans Kristian fra Sjømannskirken er invitert til å holde en kristen seremoni for Per Arthur Hansen i et buddshistisk tempel.

Det var nesten som å sitte og se på en film. Det er jo mer brutalt i forhold til det vi er vant med

Etter den vanlige kristne begravelsen med jordpåkastelse forbereder diakonen fra Sjømannskirken familien på den buddhistiske seremonien, der de også blir med på selve kremasjonen.

– Det er en fin seremoni der man er med helt til det siste og ser døden helt i øynene, men den er jo litt mer brutal enn det vi er vant til, sier Havgar.

Les også: – Jeg kommer hjem i urna mi

– Helt uvirkelig

Kisten med den avdøde blir bært tre ganger rundt krematoriet for å sluttføre livets sirkel.

– Vi var jo forberedt, men den buddhistiske seremonien kunne vi aldri forberedt oss på. Det var helt uvirkelig for oss. Det var nesten som å sitte og se på en film. Det er jo mer brutalt i forhold til det vi er vant med, sier sønnen Odd Arild Hansen.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

nuk Langt hjemmefra
nuk Langt hjemmefra

Gift med thaidame

Per Arthur kom til Thailand med en kompis i 2005, og ble sammen med kona Nuk. Hun er sterkt preget av å ha mistet mannen sin.

– Når han først sa han ville bosette seg med henne så var ikke det noe enkelt. Men Nuk er en flott dame som har tatt veldig godt vare på han, sier sønnen Odd Arild.

«Langt hjemmefra» vises på TV 2 i kveld klokken 21:40.

Les alt om «Langt hjemmefra» på programmets nettside.