Det blir mye gris om babyen skal spise selv. Å mate barnet med skje er lettere for både barn og voksen, men en ny undersøkelse advarer! 

 (Foto: Illustrasjonsfoto)
Det blir mye gris om babyen skal spise selv. Å mate barnet med skje er lettere for både barn og voksen, men en ny undersøkelse advarer! (Foto: Illustrasjonsfoto)

Mater du barnet ditt med skje?

Studie viser at babyer som mates med skje har større sjanse for å bli overvektige barn.

– Små babyer kan fint spise selv, og det kan ha flere fordeler i forhold til mating med skje, sier kostholdsrådgiver Margit Vea.

Hun tror det kan ligge noe i studien som viser at babyer som mates med skje oftere blir overvektig enn barn som spiser selv.

Overvektige skje-barn

Resultatet av studien, som gjengis i mirror.co.uk, mener mating med skje som baby og overvekt senere i barndommen har en sammenheng.

Lar du barna velge fra et utvalg fingermat, som brød, frukt og grønnsaker, lærer de seg å regulere mengden mat de spiser, og minsker dermed sjansen for å bli overvektige, skriver forfatterne i undersøkelsen i BMJ Open.

Studien fant ut at babyer som spiser fast føde selv i større grad velger sunnere alternativer enn babyer som mates med skje, som oftere foretrakk søt mat.

Les også: Her er barnas sukkerbomber

Barnestyrt mattilvenning

Kostholdsrådgiver Margit Vea er tilhenger av det som kalles «baby-led weaning» – barnestyrt mattilvenning. Opplegget er utviklet av den engelske helsesøsteren Gill Rapley som mener den tradisjonelle måten vi mater babyene våre på kan forsake helseproblemer senere i livet.

I følge Rapley er normale, sunne og brysternærte barn, med god hjelp og støtte fra foreldrene, godt rustet til å mestre sin egen mattilvenning. Most barnemat fratar babyene mange opplevelser mener Gill Rapley.

Når barnet er seks måneder er det på tide å prøve å spise selv, mener Vea.

– Barn kan mye mer enn vi tror! Mange foreldre undervurderer barnas kompetanse, men bare de får lov til å prøve seg, er det utrolig hva de mestrer, sier hun til God morgen Norge.

Les også: Farlige råd for gravide florerer på nett

Mat mer enn næring

Vea mener vi gjør barnet en bjørnetjeneste ved å bare mate det med skje.

– Mat og måltider handler om så mye mer enn å stappe i barnet næring, sier hun, og viktigheten av å oppleve maten; kjenne teksturen, se fargene, kjenne lukten i tillegg til smaken.

– Når barnet får ferdigmost mat er spisingen fort gjort, og de kjenner ikke at de er mett, sier Vea.

Les også: Disse matvarene skjuler skummel palmeolje

– Ferdigmat skaper overvekt

Studien vi henviser til trekker likhetstegn mellom mating med skje og overvekt, men det kan være mer enn skjeen som spiller en rolle.

– Mates barnet med søte ferdiggrøter venner du babyen din til søt mat, noe som skaper overvekt, sier Vea, som anbefaler å lage grøten selv.

Se Veas oppskrifter her.

Hun er også skeptisk til ferdig barnemat, som hun mener ofte innholder for mye karbohydrater. Det handler derfor ikke bare hvorvidt du bruker skjea, men også hva du putter i den.

Les også: Babygrøter inneholder for mye søtt