uteomr
uteomr

Slik ble den eksotiske hagen laget

I prosjektbloggen beskriver Kjersti hvordan hagen ble til. Se før- og etterbildene!

Ja hvem ønsker seg ikke en hage som han funke i all slags vær? Og på denne plassen, mener jeg å se muligheten til å lage nettopp dette. Plassen bak huset er akkurat passe stor, akkurat passe tilgjengelig, og med akkurat passe med vegetasjon rundt til å kunne lage den til et intimt hagerom .

Det at vi ikke snakker enorme størrelser her gjør også at vi kan spandere på oss noen riktig eksklusive materialer.

Og det er klart at er du så heldig at du har et slikt opparbeidet område i tilknytning til huset ditt (opparbeidet i den forstand at det har noen flate områder, stabil grunn og god drenering), ja så gjør jo det at alt er mye enklere når du skal i gang med slike arbeider .

1
1

For skal du legge terrassedekke, sette opp reisverk til små bygg eller gjerder, ja så må grunnarbeidet først være i orden. Og her er det ok. Vi kan bruke betonghellene som er der fra før som underlag og bygge bjelkelag oppå disse.

Hvor mye plass trenger man?

Oppmåling er det første som skjer når vi kommer til stedet. Jeg har vært der et par ganger tidligere, med målebånd og meterstokk og jeg har lagt ut kvist og kvast for å gjøre meg opp en mening om størrelser på de ulike elementene jeg vil ha plass til. Utfordringen designmessig består i å lage enheter som er akkurat store nok til den funksjonen jeg vil at de skal ha, og ikke så store at de stenger for bruk av en annen del av plassen.

2
2

Følgende tommelfingerregler bruker jeg når jeg tegner:

- Skal du ha tak, så kan det være 2,40 mellom stolper/vegger som holder taket oppe. Vil du ha det lenger enn dette må du opp i dimensjon på byggematerialer for at det skal være sterkt nok.

- Du får plass til et spisebord og stoler til 4 – 6 personer på et område på 2,5 x 2,5 meter. Tenk deg at de fleste partytelt har en grunnflate på 3 x 3 meter, det gir deg en pekepinn.

- Skal du ha plass til en benk der man kan ligge trenger du 2 meter.

- Skal du lage blomsterbed som «virker» bør disse være 40, helst 50 cm dype og 40 – 50 cm brede.

3
3

- Vanlig innetakhøyde er 2,40, ute kan du ha det lavere, i hvert fall i bakkant av skråtak.

- Alle tak må ha fall for at vann skal kunne renne av. Krav til fall vil variere alt ettersom hva slags materiale du har på taket.

Dette er bare pekepinner, så får du bruke sunn fornuft og bygningsvett i det videre arbeidet. Alt som har med takkonstruksjoner å gjøre, eller vegger/ saker som kan rase og utgjøre fare må du gjøre fagmessig. Undersøk alltid hva som er riktig og lov i ditt tilfelle!

4a
4a

Dette er planen:

En liten bu der man kan sitte under tak, med vegger. Et ganske stort område med glasstak.

Et terrassenivå som følger husveggen, og et lavere nivå på «midtplassen». Alt omkranset av murte blomsterbed. En høyere levegg i bakkant av blomsterbedene skal sørge for at dette blir et avgrenset rom, og ellers skjule skap/ bod som blir på baksiden av denne.

Bakveggen på overbygget skal ha et felt i mur der vi kan dekorere med fargerike fliser. Dette for moro skyld, men også for å bryte den lange veggen som ellers fort kan få et negativt «plankeveggutrykk».

4b
4b

Materialer

Alt treverk skal være mørkt og av typen Kebony. Kebony er en merkevare og også en betegnelse for en type impregnering. Materialene er i prinsippet vedlikeholdsfrie, men om du ønsker å beholde den mørke brune fargen så må du behandle dem. Hvis det er greit for deg at de får en grå patina, så trenger du ikke gjøre annet enn vanlig renhold.

Denne gangen er området vi arbeider på ganske begrenset, så vi ser oss råd til å velge den mest eksklusive Kebonyvarianten, SYP. Southern Yellow Pine. På veggen mot uthuset bruker vi en billigere variant som har samme impregnering , men her handler det om vanlig furu. Fine kledningsbord.

5
5

Blomsterbedene og fliseveggen blir murt med Leca. Det er ganske greit arbeid og går raskt (ihvertfall når murer Tobias gjør det). Så lenge underlaget er flatt og stabilt så blir det litt Lego- prinsipp.

På taket på «bua», der det er tett tak bruker vi kryssfiner og god kvalitet takpapp. Testen av taket er glass. Spesialbestilt fra Glassmester. Her er det viktig at det er riktig dimenensjonert i forhold til flate og bæreevne. Om du tenker på å lage noe lignende så får du hjelp til å vite hva du trenger fra glassmesteren. Ta ordentlige mål på forhånd og ha en formening om størrelse, konstruksjonsmåte og fall.

6
6

Flisekunst

Plassen trenger et blikkfang, veggen trenger noe som bryter den lange linjen og jeg trenger noe å bryne meg på. Så i jakten på materialer som kan brukes dekor- messig utendørs så havnet jeg denne gangen på fliser. Disse her er beregnet på utendørsbruk og er egentlig utviklet til bruk i forbindelse med svømmebassenger. (Se produktliste for nærmere opplysninger). Det finnes veldig mange farger å velge mellom, og jeg er av den oppfatningen at i dette området så kan vi godt klinke til med skarpe klare farger.

Her er så pass mye tyngde og ro i trematerialene at en skarp kontrast vil fungere bra.

7
7

Ingen pingling her, verken i farger eller størrelse på verket! Ca en tredjedel av den lange veggen skal fliselegges. Og det med å skjære flisene i ulike størrelse og med skrå kanter, det var ikke den første løsningen jeg hadde. Jeg hadde tegnet mosaikksystemer inspirert av arabiske mønstre, sett på bilder fra portugisiske hager, og tenkt moderne og enkelt med bare fargefelt.

Så fikk jeg låne en flisekutter for å sjekke hvor vanskelig/ lang tid det ville ta å gjennomføre planene mine, og da kom ideen med å kutte den slik vi endte opp med å gjøre det. En kombinasjon mellom prøving og feiling og en drøm en natt.

8
8

Vel, å kutte på denne måten gikk ganske raskt, og det var bare å legge flisene ut i rader slik jeg ville ha dem, og så limte Tobias dem fast. Hvis du ser på bildene, så er der et system i galskapen, på den ene siden dominerer de varme røde og oransje fargene, og på den andre finner du i hovedsak de kalde grønne og blå. Fugemassen er lys grå.

Terrassearbeid

Andreas byggmester er en ordentlig fineschmecker og flisespikker. Han liker ikke merker etter skruer. Elsker å pønske ut måter å konstruere ting på som er slik at inger skruer er synlige når det hele er ferdig. Det har du sikkert oppdaget. Nå er terrassebordene slik at de festes med en plastdings til bjelkelaget, denne sitter i spor i sidene av plankene, så man skrur ikke gjennom terrassebordene. Noe som passer Andreas bra.

9
9

Men mye tid blir brukt på å lage fine overganger rundt nivåforskjeller, trapper, hjørner og andre «kritiske» steder. Her ender han faktisk opp med å «proppe» skruehull som til sist er nødt til å være i gulvet. Det vil altså si å lime fast en spesialtilpasset trebit ned i den forsenkningen som er rundt skruehodet. Dette har han funnet på helt selv. Jeg skal overhode ikke ta design- æren for det, hadde aldri turt å spørre om så mye arbeid.

Møbler

Hjørnebenk under taket snekrer vi på stedet av terrassebord og annet Kebony konstruksjonsvirke. På IKEA har jeg funnet helt ok puter til «utesofa», benken blir bygget etter mål som skal passe til disse.

10
10

Ute ved blomsterbedet bygger vi også en fast benk. Det vil si at den blir bygget fast i veggene på blomsterkassene. Her bruker vi kapp fra terrassebyggingen. Størrelsen på kappet vi har bestemmer måten å bygge benken på. Masse små planker på ca 50 cm til benkeflaten (på tvers), og kapp på ca 35 cm brukes som understell (stående). Vi kan jo ikke kaste slike flotte materialer!

Vi trenger noen løse bord og stoler også, for måltider ute. Her kjøper vi ferdigmøbler som vi så maler noen fargede detaljer på. Vi kjøper også noen rimelige bordunderstell som Einar lager nye bordplater til. Ved hjelp av restematerialer , en «kjeksemaskin» og litt nøyaktighet blir dette til supre bord.

11
11

Ja og stolene! Ble kjempeglad da jeg fant Acapulcostolene i en butikk. Har tenkt mange ganger å bruke dem i et hageprosjkekt, men det har ikke blitt, ikke før denne gangen. Slike finnes i mange farger, kan brukes inne og ute og er en kjent stol som er i bruk over store deler av verden.

Planter

Jeg synes at det mørke treverket ser ganske eksotisk ut, og faller for fristelsen til å kjøpe litt eksotiske planter også. På hagesenteret finner jeg tilfeldigvis flotte store bananplanter. Og ja, de vil ikke overlevere vinteren, men pytt, moro så lenge det varer tenker jeg. Under glasstaket foran fliseveggen planter jeg Juccapalmer. En variant som er beregnet på utebruk, og som trolig vil klare seg bra dersom vinteren ikke er av det verste slaget. Så velger jeg store flotte bregner til den delen av bedet der det er mest skygge, noen velutprøvde busker med fint bladverk for å fylle ut, og Canna som blomstrende innslag. Canna kan overvintres inne, for så å forkultiveres før utplanting neste år.

12
12

Det har fantastisk flotte blomster og er veldig mye brukt i parker og krukkearrangementer i litt sørligere deler av Europa. Innimellom planter jeg Blomkarser, og tenker at dette kan bli artig senhøstes når disse har vokst seg lange og morsomme og er fulle av ildfargede blomster. Om det blir for mye kan man jo bare klippe dem ned. (Dessverre får jeg aldri sett hvordan det tok seg ut når August kom, fikk aldri tid til å dra tilbake...)

Jord

Jeg synes det er viktig å spandere god joprd på plantene. Vi forlanger at de skal yte maksimalt i vår korte sommer, og da er jordkvaliteten av avgjørende betydning. Her bruker jeg jord i sekker, sneglefritt og med tilpasset gjødsel. Og ikke billigste kvalitet heller. (se produktliste). En slik startinvestering har man igjen for i mange år. Glemte jeg å si at bedene har grunnmursplast på sidene og drenerende masser i bunn?

13
13

Belysning

I en så fin hage må man ha fine lys. Dette er en fantastisk plass for mørke sommerkvelder, så her er det bare å pøse på med eksotisk og mystisk stemning. Gunnar plasserer diverse spotter i bedene slik at de lyser på plantene (spottene er montert på spyd og lette å flytte rundt). Systemet er et lav- voltsystem som du selv kan montere i hagen. X antall lyspunkter kan klipses fast på en ledning slik at det er et svært fleksibelt system.

I tillegg til dette monterer Gunnar også spotter i sideveggene på bed- muren og i terrassegulvet, og vi har også et par veggmonterte lamper. Rålekkert. Kun omtenksomt plassert punktbelysning altså.

14
14

Boden

Boden fikk ikke særlig plass i tv- programmet, men den finnes bak den ene veggen. Den er som et stort skap. Ikke takhøyde, men med store dører og skrått tak og innvendig tregulv. Kjempepraktisk og flott bygget av Endre!

Ferdig!

Jepp, St. Hansaften, litt sent på natten er vi endelig ferdige. Og du verden så heldige de er, Lasse, Vivian og ungene, som får komme hjem til dette tenker jeg. Sånn vil jeg og ha. En gang...

Håper de fikk en trivelig sommer og at de er fornøyd med de valgene vi tok for dem. Lasse hadde i hvert fall høy puls! Takk for oss!

15slutbilde
15slutbilde

6(8)1
6(8)1
6(8)2
6(8)2
6(8)3
6(8)3
6(8)4
6(8)4
6(8)5
6(8)5
6(8)6
6(8)6
6(8)7
6(8)7
6(8)8
6(8)8
6(8)9
6(8)9
6(8)10
6(8)10
6(8)11
6(8)11
6(8)12
6(8)12
6(8)13
6(8)13
6(8)14
6(8)14