Petter Northug og Niklas Dyrhaug (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Petter Northug og Niklas Dyrhaug (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Sportslunsj: Landslagssjefen tar selvkritikk etter Northug-oppstyr

Vidar Løfshus innrømmer dårlig mediehåndtering.

Tirsdag uttalte landslagssjefen at han frykter at Northug vil forkorte karrieren på grunn av alt oppstyret rundt ham.

– For Petter er oppmerksomhet og presse en pest og en plage, men han må bare lære å leve med det, sa Løfshus til Adresseavisen.

Det fikk han sjansen til å utdype da han og TV 2-reporter Ernst A. Lersveen gjestet Sportslunsj på TV 2 Nyhetskanalen tirsdag ettermiddag.

Se Sportslunsj i videovinduet øverst i saken!

– Ønsker å være i fred som privatperson
– Petter er en sky gutt som ikke ønsker å være så mye i rampelyset. Paradokset er jo at han feirer litt og kommer med noen saftige replikker når han går over målstreken og vinner skirenn. Han treffer veldig godt med replikkene når han snakker med media, sier Løfshus og fortsetter:

– Samtidig ønsker han å være mest mulig i fred når han opptrer som privatperson. Han ønsker å trene og leve et tilnærmet privat liv. Det er vanskelig, for i norsk sammenheng har han blitt en superstjerne som er jaget av både media og den menige mann i gata. Men han kan ønske at han kunne få gå på butikken uten å måtte skrive autografer eller bli tatt bilde av.

Les også: Ingen Northug på premieutdelingen: – Det var en misforståelse

Tok pressefri
Northug er stadig i vinden, og det toppet seg i helgen da han tok pressefri under et norgescuprenn på Granåsen i Trondheim. Northug uteble også fra seierspallen.

Lersveen mener imidlertid at Løfshus og Skiforbundet må ta skylden for oppstyret.

– Jeg deler ikke den oppfatningen om at det kan forkorte karrieren hans, og det forundrer meg at det kommer nå etter norgescupen i Trondheim. Jeg mener Vidar og Skiforbundet må ta det som skjedde der på sin kappe. Jeg er overrasket over at de klarte å lage så mye støy. Da blir det litt merkelig at Løfshus uttaler at det blir for mye støy, for dette kunne lett vært unngått, sier Lersveen.

Vidar Løfshus (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Vidar Løfshus (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

– Trenger ingen barnehagetante
Reporteren reagerer på at Skiforbundet i det hele tatt sendte en egen mediemann til Granåsen.

– Jeg synes det er merkelig at Skiforbundet sender en egen mann for å være barnepike for Petter Northug jr på et norgescupløp. Dette tror jeg han hadde fikset selv, og jeg er også så naiv at jeg tror Petter hadde sagt noen ord til de som stod der da han kom i mål. Det er ikke så komplisert. Mannen er 26 år. Gjør det enklere og la Petter få lov til å være Petter! Ikke kom og kjeft hver gang han er litt ulik andre. Det blir det også støy av. Petter trenger ingen barnehagetante, sier Lersveen.

Les også: Northug slipper straff etter medianekt

Løfshus innrømmer dårlig mediehåndtering
Det er Vidar Løfshus enig i. Landslagssjefen legger seg flat etter helgens hendelse.

– Jeg innrømmer glatt at det var dårlig mediehåndtering i Trondheim. Det viste seg i ettertid at det hadde vært dårlig kommunikasjon mellom Petter og presseansvarlig Otto Ulseth. Kanskje hadde Petter klart det på en veldig fin måte selv. Jeg beklager det som skjedde. Vi burde hatt en bedre plan på hvordan vi håndterer et vanlig kretsløp i Granåsen i Trøndelag, sier Løfshus og legger til:

– Når det er sagt, så har han fått en egen pressetalsmann for at vi skal legge ting til rette for ham. Folk hadde blitt overrasket dersom de hadde hørt hvor stor pågang det er rundt Petter. Den må håndteres i hverdagen hans, hvis ikke blir han i hvert fall trøtt og lei. Uten en pressetalsmann hadde han kanskje holdt på i ett eller to år til. Nå håper jeg at Petter er langrennsløper i ti år til. Petter er Petter, og det skal han få lov til å være i framtiden også.